Vyšší příjem živočišných bílkovin zvyšuje riziko diabetu
Zdá se, že vyšší příjem rostlinných bílkovin namísto živočišných může snížit riziko vzniku diabetu. Nedávná studie vědců z Bostonu naznačuje, že vyšší příjem živočišných bílkovin je spojen se zvýšeným rizikem diabetu 2. typu, zatímco zvýšená konzumace rostlinných bílkovin toto riziko mírně snižuje.
Přínosný je vyšší příjem rostlinných proteinů na úkor živočišných
Výzkumníci studovali vztah mezi výskytem diabetu a celkovým příjmem bílkovin, příjmem živočišných bílkovin a příjmem rostlinných bílkovin. Byla analyzována data ze tří rozsáhlých studií zahrnujících více než 205 tisíc jedinců.
Osoby ve skupině s nejvyšším celkovým příjmem bílkovin měly riziko diabetu 2. typu zvýšené o 7 %, jedinci s nejvyšším příjem živočišných bílkovin pak o celých 13 %, a to ve srovnání s osobami s nejnižším celkovým příjmem bílkovin. Jedinci, kteří konzumovali nejvíce rostlinných bílkovin, naopak vykazovali snížení rizika diabetu o 9 % ve srovnání s těmi, kteří jich konzumovali nejméně. Z odhadů navíc vyplývá, že nahrazením 5 % energetické hodnoty živočišných bílkovin za rostlinné je spojeno s významným 23% snížením rizika diabetu.
Rostlinné bílkoviny jako prevence diabetu
Výsledky studie naznačují, že vyšší příjem živočišných bílkovin je spojen se zvýšeným rizikem diabetu 2. typu, zatímco zvýšená konzumace rostlinných bílkovin s mírně sníženým rizikem tohoto onemocnění. Podle autorů studie by tak strava bohatá na bílkoviny rostlinného původu mohla být považována za jedno z preventivních opatření proti vzniku diabetu.
Zdroje: http://www.renalandurologynews.com/diabetes/higher-animal-protein-intak…
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27022032