Jste zde: Ledviny.cz ČlánkyNefrologie pod drobnohledem Výživa v pozdním stadiu onemocnění ledvin

Výživa v pozdním stadiu onemocnění ledvin

Není pochyb o tom, že vliv stravy v pozdních stadiích chronického onemocnění ledvin může být zásadní pro co nejdelší zachování zbývající funkce ledvin. V závislosti na stupni onemocnění ledvin se požadavky na výživu budou lišit. Během pozdních stadií poškození ledvin, kdy ještě pacient není léčen dialýzou, je primárním cílem zabránit nadměrnému zatížení nemocných ledvin.

Tipy pro jídelníček při pokročilém onemocnění ledvin

  • Bílkoviny – v pozdním stadiu onemocnění ledvin se nejčastěji doporučuje snížit příjem bílkovin. Ačkoli jsou bílkoviny nezbytnou součástí naší stravy, příliš mnoho bílkovin vytváří další odpadní produkty v krvi, které nemocné ledviny nedokážou dokonale odstranit, navíc nutnost jejich odstraňování ve zvýšené míře zatěžuje ledviny. Omezením bílkovin je možné tyto potíže zmírnit.
  • Příjem energie – při progresi onemocnění ledvin může zvýšené nahromadění toxinů způsobit snížení chuti k jídlu, což vede ke ztrátě hmotnosti, v některých případech až k podvýživě. Příčinou nedostatečného příjmu energie může být i omezení bílkovin ve stravě. Adekvátní příjem energie při sníženém příjmu bílkovin lze dosáhnout začleněním kvalitních zdravých tuků a sacharidů (např. kvalitní rostlinné oleje, celozrnné obiloviny). Denní příjem je vhodné rozdělit na 5–6 menších jídel. Omezený příjem energie se doporučuje pouze v případě nadváhy nebo obezity.
  • Sůl – vyšší příjem soli může vést k zadržování sodíku a tekutin v těle, což způsobuje další zátěž pro ledviny. Může navíc přispět ke zvýšení krevního tlaku. Pokud máte onemocnění ledvin, je důležité omezit příjem sodíku. Nezapomeňte, že nejvíce sodíku přijímáme ve formě vysoce průmyslově zpracovaných potravin (uzeniny, polotovary, pochutiny…).
  • Draslík, fosfor a vápník – je nutné pravidelně kontrolovat, zda jsou hladiny draslíku, fosforu a vápníku v krvi v doporučených rozmezích. Ledviny hrají důležitou roli při regulaci těchto minerálů v těle. Při onemocnění ledvin proto bývá často nutné omezit nebo přidat některé potraviny, aby tyto hodnoty zůstaly v doporučených rozmezích.
  • Vegetariánská strava – rostlinná strava může být užitečná pro zpomalení progrese chronického onemocnění ledvin a souvisejících komplikací, jak již ukazují některé studie. Poslední výzkumy naznačují, že při konzumaci vegetariánské stravy se snižuje obsah bílkovin v moči, dochází ke zlepšení krevního tlaku a snížení poškození ledvinných tkání. V minulosti se vegetariánská dieta nedoporučovala z důvodu možnosti zvýšení hladiny draslíku a fosforu u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Ukazuje se ale, že zmíněný dopad není tak závažný.

Zdroj: http://blogs.davita.com/…eating-tips/

23. 8. 2018 | Redakce ledviny.cz | Nefrologie pod drobnohledem

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.