Vyzkoušejte i netradiční celozrnné suroviny

Poznatky z oblasti výživy z posledních let ukazují, že celozrnné potraviny nezvyšují hladiny fosforu v krvi tak, jak se předpokládalo, a je tedy možné je v rozumné míře zařadit i do stravy pacientů s chronickým onemocněním ledvin. V celých zrnech je totiž fosfor vázán ve fytátech, ze kterých se nesnadno uvolňuje. Benefity celozrnných potravin a zpestření jídelníčku přinášejí i méně známé starobylé kulturní plodiny, které si opět našly cestu na náš stůl. Patří sem třeba netradiční obiloviny, jako je proso nebo divoká rýže či tzv. pseudoobiloviny (neboli nepravé obiloviny), jako je amarant nebo quinoa.

Amarant
========

Amarant (laskavec) je přirozeně bezlepková pseudoobilovina s křupavou strukturou. Má poměrně výraznou specifickou nasládlou chuť s lehce ořechovou příchutí s nádechem hořkosti. Polovina hrnku vařeného amarantu poskytuje 4,7 g bílkovin; 2,6 g vlákniny; 182 mg fosforu; 166 mg draslíku; 2,5 mg železa a 1 mg zinku. V kuchyni má podobné využití jako rýže, mouka z amarantu je bezlepkovou variantou klasické mouky.

Proso
=====

Proso je bezlepková obilnina oblíbená v Jižní Americe a rovněž v Indii, Číně nebo v Rusku. Zrno může mít různou barvu od bílé a šedé přes žlutou až po červenou. U nás ho známe pod názvem jáhly (loupané proso). Proso je skvělá volba pro lidi s onemocněním ledvin, protože má vysoký obsah antioxidantů. Vykazuje malou až žádnou aktivitu fytázy, což znamená, že se při konzumaci pravděpodobně vstřebává minimální množství fosforu. Půl hrnku vařeného prosa obsahuje 3 g bílkovin; 1,2 g vlákniny; 87 mg fosforu; 54 mg draslíku a 0,8 mg zinku. Proso je vhodné k přípravě kaší, polévek, salátů, rizota nebo nákypů. Pokrmy lze připravovat jak na slano, tak na sladko.

Quinoa
=======

Quinoa (merlík čilský) je v poslední době čím dál populárnější. Semeno quinoy je opět přirozeně bezlepkové a je k dostání v různých barvách včetně červené, žluté, zelené, černé, fialové a oranžové. Polovina hrnku vařené quinoy obsahuje 4 g bílkovin; 2,6 gramů vlákniny; 140 mg fosforu; 159 mg draslíku, 1,4 g železa a 1 mg zinku. Má opět podobné využití jako rýže, tedy jako příloha masům, do salátů, polévek nebo k přípravě kaší.

Divoká rýže
============

Jako divokou neboli indiánskou rýži označujeme semena severoamerické vodní trávy. Má pevnou strukturu a silnou oříškovou chuť. Divoká rýže je bohatá na vitamíny a minerály, jako je zinek a vitaminy skupiny B (kyselina listová, niacin a pyridoxin). Divoká rýže má dokonce dvojnásobné množství bílkovin a vlákniny než hnědá rýže. Polovina hrnku vařené divoké rýže poskytuje 3,2 g bílkovin; 1,5 g vlákniny; 67 mg fosforu, 83 mg draslíku a 1,1 mg zinku. Divoká rýže se nejčastěji používá jako příloha nebo k přípravě polévek.

Zdroj: http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/ancient-grains/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24496192

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme