Výzkum nového léku k léčbě cukrovky pokračuje

Látka s názvem verapamil, běžně používaná k léčbě vysokého krevního tlaku, která prokázala úspěchy v terapii diabetu u myší, bude nyní použita v klinických studiích k ověření své účinnosti u diabetiků I. typu. Zkoumané myši s diagnózou cukrovky měly vysoké hladiny cukru v krvi. Ty způsobily nadprodukci proteinu zvaného TXNIP v beta-buňkách slinivky břišní, které odpovídají za tvorbu inzulinu. Příliš vysoká hladina TXNIP zabraňuje produkci inzulinu a přispívá k rozvoji diabetu. Užíváním zmíněného verapamilu došlo ke snížení hladiny proteinu TXNIP v beta-buňkách až na úroveň, kdy lze hovořit o úplném ústupu onemocnění.

I přes dřívější neúspěchy některých výzkumů jsou autoři této studie přesvědčeni, že lék by mohl podobně účinkovat také u lidí. Důvodem je unikátní přístup v podobě zacílení na specifický protein, který se nenachází pouze u myší či krys, ale také u člověka. Nábor pacientů do chystané klinické studie bude zahájen na začátku roku 2015. Výzkumu, který bude probíhat 3 měsíce, by se mělo zúčastnit 52 lidí s diagnózou diabetes mellitus I. typu.

listopad 2014

Zdroj: http://www.renalandurologynews.com/diabetes-cure-treatment-mice-verapam…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme