Akutní selhání ledvin

Vzájemný vztah mezi akutním selháním a chronickým onemocněním ledvin

Akutní selhání ledvin a chronické onemocnění ledvin jsou navzájem úzce provázány. Ačkoliv akutní selhání ledvin znamená náhlou ztrátu funkce ledvin a chronické onemocnění ledvin se postupně vyvíjí po mnoho let, bylo zjištěno, že každý z těchto dvou zdravotních problémů představuje rizikový faktor pro rozvoj toho druhého. Společnými rizikovými faktory obou chorob jsou pak zejména pokročilý věk, diabetes a vysoký krevní tlak.

Akutní souvisí s chronickým a naopak

Odborníci varují, že nové případy akutního selhání ledvin jsou stále častější, pravděpodobně v důsledku stárnutí populace a rostoucích případů sepse, tedy celkové reakce organizmu na přítomnost infekce, které mohou způsobit selhání ledvin. Nicméně přišli také na to, že existující chronické onemocnění ledvin je nejdůležitějším rizikovým faktorem pro akutní selhání ledvin, který zvyšuje jeho pravděpodobnost až 10krát.

Naopak pacienti s akutním selháním ledvin vykazovali 13krát vyšší riziko chronického onemocnění ledvin s následným rozvojem selhání ledvin ve srovnání s pacienty bez akutního selhání ledvin v anamnéze. A riziko selhání ledvin se zvýšilo až 40krát, pokud pacienti prodělali akutní selhání ledvin a současně měli příznaky existujícího chronického onemocnění ledvin.

Pacienty, u kterých proběhlo akutní selhání ledvin, by proto lékaři měli monitorovat kvůli nebezpečí chronického onemocnění ledvin. A u osob, které se zotavily z akutního selhání ledvin, by měla být sledována funkce ledvin pro dlouhodobé důsledky spojené s možným rozvojem chronického onemocnění ledvin.

Prevence pro zachování funkce ledvin

Je zapotřebí další výzkum, aby mohlo být stanoveno, jaká preventivní opatření by mohla účinně oddálit chronické onemocnění ledvin a udržovat dobrou funkci ledvin u pacientů s akutním selháním ledvin. Prevence by mohla zahrnovat např. doporučení neužívat nesteroidní protizánětlivé léky jako je kyselina acetylsalicylová či ibuprofen a další léky, které mohou poškodit ledviny; stravu s nízkým obsahem bílkovin a sodíku a užívání léků, které chrání ledviny a snižují krevní tlak, jako jsou inhibitory ACE (inhibitory angiotenzin-konvertujícího enzymu) nebo blokátory receptorů angiotenzinu II.

Zdroj: http://www.nephrologynews.com/articles/110315-acute-kidney-injury-chron…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme