Xenotransplantace – naděje do budoucna

Širokému uplatnění transplantací v medicíně brání především nedostatek vhodných orgánů. Seznamy čekatelů na dárcovské orgány se rozrůstají všude po světě. Nejvíce pacientů čeká na transplantaci ledvin. Je tedy jen přirozené, že moderní medicína neustále hledá náhražky lidských orgánů.

Jednou z perspektivních možností je také xenotransplantace, tedy transplantace, při které je člověku voperován zvířecí orgán. Prase jako nejvhodnější objekt Z různých druhů savců se jako nejvhodnější kandidát pro transplantace prozatím jeví prasata. Organismus prasete se v mnoha směrech podobá lidskému tělu, prasečí orgány mají například podobné nároky na zásobování krví. Využití prasat jako dárců orgánů je přijatelnější i z etického hlediska a není zdaleka tak sporné jako např. použití orgánů opic.

Kde vězí problém?

Nová metoda má hned na počátku několik závažných překážek. Člověk se na rozdíl od prasete pohybuje vzpřímeně, což znamená zcela jinou zátěž pro jeho orgány. Klíčovým problémem je také to, že lidský imunitní systém zvířecí orgány odmítá. Lidské tělo se brání velmi bouřlivě a orgán je příjemcem odvržen obvykle během několika minut. Použití léků pro potlačení imunitní odpovědi příjemce má v těchto případech jen omezený účinek. Vědci proto usilovně hledají možnosti, jak získat prase, jehož orgány by byly pro lidský imunitní systém přijatelnější. Jednou z možností je vytvořit speciálně geneticky upravené prase.

Cílem xenotransplantace je poskytnout takové orgány, po jejichž implantaci do organismu bude moci pacient dostat imunitní léčbu srovnatelnou s pacienty, kterým byly orgány nahrazeny lidskými implantáty. Další překážka se týká možnosti přenosu netypických a velmi rizikových infekcí z prasete na člověka. Budoucnost xenotransplantací Problém chybějících orgánů je vážné téma a xenotransplantace se zdá být jedním z možných řešení. Díky nedořešeným problémům, které brání jejímu klinickému využití, je možnost transplantace zvířecích orgánů člověku zatím stále jen experimentální metodou a současně obrovskou výzvou pro mnohá vědecká pracoviště.

Zdroje: http://aktualne.centrum.cz http://www.kst.cz http://www.osel.cz

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme