Zdatnost ve středním věku snižuje riziko chronického onemocnění ledvin

Vědci došli k závěru, že vyšší zdatnost ve středním věku může předpovídat nižší riziko chronického onemocnění ledvin o desítky let později, a to i u rizikových populací, jako jsou např. diabetici.

Zkoumána kardiovaskulární zdatnost

V rámci dlouhodobé studie provedené v americkém Dallasu byla shromážděna data téměř 18 tisíc osob sledovaných od roku 1971 do roku 2009. Za celou dobu trvání studie bylo objeveno přibližně 2 tisíce případů chronického onemocnění ledvin. Výzkum se zaměřil na tzv. kardiorespirační zdatnost, která představuje výkonnost kardiovaskulárního a dýchacího systému a je zásadní pro celkovou fyzickou zdatnost jedince.

Čím zdatnější, tím nižší riziko onemocnění ledvin

Ve srovnání s jedinci, kteří vykazovali nízkou míru kardiorespirační zdatnosti, měly středně zdatné osoby o 24 % nižší riziko vzniku chronického onemocnění ledvin, a ty s vysokou zdatností dokonce o 34 %. Riziko chronického onemocnění ledvin se v pozdějším věku se vzrůstající zdatností snižovalo dokonce i u diabetiků. Ve skupině s nejnižší zdatností se také častěji než u skupiny se střední a vysokou kardiorespirační zdatností objevila hypertenze a hyperlipidemie.

Cvičení je základem prevence

Uvedené výsledky tak podporují význam zvyšování a udržování kondice pravidelnou fyzickou aktivitou pro prevenci vzniku chronického onemocnění ledvin.

Zdroje: www.renalandurologynews.com/chronic-kidney-disease-ckd/low-midlife-fitn…
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27261408

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme