Jste zde: Ledviny.cz ČlánkyTransplantace Zdravá strava může zabránit onemocnění ledvin

Zdravá strava může zabránit onemocnění ledvin

Zdravé stravování je podle analýzy nedávných studií spojeno se snížením rizikem chronického onemocnění ledvin a albuminurie.

Zdravými stravovacími návyky proti onemocnění ledvin

Hodnocené zdravé dietní přístupy zahrnovaly zejména stravu bohatou na zeleninu, ovoce, luštěniny, ořechy, celozrnné obiloviny, ryby, méně tučné mléčné výrobky a vyznačovaly se také nízkým zastoupením červeného a zpracovaného masa, sodíku a slazených nápojů. Australští vědci analyzovali 18 studií, které zahrnovaly více než 630 tisíc zdravých dospělých. Sledování probíhalo průměrně 10 let. Výzkumníci zjistili, že zdravá strava byla spojena s o 30 % nižším výskytem chronického onemocnění ledviny a s o 23 % nižším výskytem albuminurie (přítomnost bílkoviny albuminu v moči poukazující na onemocnění ledvin).

Zdravá strava chrání před chronickými nemocemi

Výsledky studie podle autorů výzkumu naznačují, že zdravá strava pomáhá snížit riziko vzniku chronického onemocnění ledvina a albuminurie. Navíc podle vědců také významně přispívají k již existujícím důkazům o tom, že dodržování zdravých stravovacích návyků je přínosné v boji proti chronickým onemocněním, včetně těch, které jsou považovány za rizikové faktory pro vývoj onemocnění ledvin, jako je diabetes 2. typu, hypertenze, kardiovaskulární onemocnění a nadměrná tělesná hmotnost.

Zdroj: https://www.renalandurologynews.com/…albuminuria/

https://cjasn.asnjournals.org/…t/14/10/1441

https://cjasn.asnjournals.org/…t/14/10/1419

2. 12. 2019 | Redakce ledviny.cz | Transplantace

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.