Zelený hrášek – pochoutka plná zdraví

S přicházejícím jarem se v obchodech pomalu rozšiřuje nabídka čerstvé zeleniny. K oblíbeným druhům patří také zelený hrášek, který je z výživového hlediska velmi hodnotný a dodá vám nejen energii, ale i cenné vitamíny. Hodí se ale do diety, kterou je nutné dodržovat při chronickém onemocnění ledvin?

Zelná vitaminová bomba
======================

Zelený hrášek jsou vlastně nezralá semena hrachu setého, který se častěji konzumuje v podobě plně vyzrálých usušených semen hrachu, která řadíme k luštěninám.
Zelenina většinou příliš bílkovinami neoplývá, přesto obsah bílkovin právě v zeleném hrášku není vůbec zanedbatelný. Ve 100 g těchto zelených kuliček najdeme přibližně 6 g bílkovin. Významný je také obsah rozpustné vlákniny, která pozitivně působí na hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Zelený hrášek navíc obsahuje také spoustu vitamínů a minerálních látek. Je vynikajícím zdrojem vitaminu C, vitaminu K, manganu a vitaminů skupiny B a rovněž obsahuje nezanedbatelné množství vitaminu A, hořčíku, fosforu, železa, zinku a mědi. Pro mnohé může být pozitivní i to, že zelený hrášek nadýmá méně než sušený hrách, obsahuje totiž méně oligosacharidů, které tyto trávicí potíže způsobují.

Hrášek a onemocnění ledvin
==========================

Pacienti s chronickým onemocněním ledvin se mohou ptát, jak je to s hladinou fosforu a draslíku. Ty jsou ale v zeleném hrášku mnohem nižší než u sušeného hrachu. Hrášek má totiž vyšší podíl vody (která se u hrachu ztrácí při dozrávání a sušení) a koncentrace minerálních látek jsou zde proto obecně nižší. Zelený hrášek (zmrazený) obsahuje asi 150 mg fosforu a 200 až 300 mg draslíku na 100 g. Zajímavý je i nízký obsah sodíku v zeleném hrášku.
Zelený hrášek je kulinářsky velmi vděčnou surovinou. Lze ho jíst jen tak syrový, nebo použít na studeno do pomazánek či salátů. Vařený hrášek zase oživí každou přílohu, omeletu, zapečený pokrm či polévku. Abychom však uchovali co nejvíce živin, je dobré nevařit hrášek příliš dlouho a za příliš vysoké teploty.

Zdroj: http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/green-peas/

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme