Ženy s menší pravděpodobností zahajují hemodialýzu s AV fistulí

Výsledky rozsáhlé americké studie zkoumající data více než 187 tisíc pacientů na hemodialýze, kteří zahájili dialýzu v rozmezí let 2006 až 2009, ukazují, že pravděpodobnost zahájení hemodialýzy pomocí arteriovenózní píštěle je o 31 % nižší u žen než u mužů.

AV fistule je považována za nejvhodnější cévní přístup pro hemodialýzu vzhledem k menší míře infekce, menšímu riziku komplikací a trombózy a nižším finančním nákladům ve srovnání s jinými metodami. Důvody uvedeného rozdílu mezi pohlavími zatím nejsou zcela zřejmé.

Autoři studie zmiňují např. to, že ženy mají údajně menší průměr cév, přestože některé studie naznačují, že celkový rozdíl ve velikosti cév mezi muži a ženami není významný. Jako další možný důvod uvádějí např. horší zrání fistuly nebo více chirurgických zákroků pro záchranu fistule u žen. Bude tedy zapotřebí dalších studií, aby bylo možné určit faktory, které brání ženám zahájit hemodialýzu s cévním přístupem v podobě AV fistule.

Zdroj: http://www.renalandurologynews.com/hemodialysis/females-less-likely-to-…

http://www.renalandurologynews.com/hemodialysis/females-less-likely-to-…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme