Život s onemocněním ledvin z pohledu pacientů

Nizozemská studie věnuje pozornost pacientům s chronickým onemocněním ledvin, a to středně těžkého až těžkého stupně, jejichž glomerulární filtrace se pohybuje v rozmezí 20 až 45 ml/min/1,73 m2. Snaží se zmapovat hlavní problémy, které nemoc přináší právě této skupině pacientů, a ověřit skutečnost, že zdravotní potíže se objevují u nemocných již v průběhu choroby, a ne až s glomerulární filtrací nižší než 20 či 30 ml/min/1,73 m2.

Onemocnění ledvin postihuje mnoho aspektů života

Celkem se výzkumu zúčastnilo 41 pacientů. Potíže, které pacientům způsobuje chronické onemocnění ledvin, byly rozděleny na fyzické, sociální, společenské a psychické a ty, které souvisejí se zdravotní péčí. Nemocní se potýkají zejména s následujícími problémy:

  • únava
  • snaha o uznání svých zdravotních potíží / nedostatečná pozornost věnovaná jejich stížnostem na zdravotní potíže, které vedou k přehánění a zatajování
  • pracovní problémy
  • přání mít nemoc pod kontrolou, avšak bez dostatečné podpory okolí (zdravotníci). Pacienti obecně cítí, že zdravotníci neberou vážně jejich obtíže a problémy.

    Potíže pacientů zůstávají nerozpoznány

    Publikované výsledky tak nabízí nový pohled na rozrůstající se skupinu pacientů se středně těžkým až těžkým chronickým onemocnění ledvin a odhaluje jejich možné potíže, které často v běžné praxi zůstávají nerozpoznány.

    Zdroj: http://bmcnephrol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12882-016-0263-1

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme