Změna chuti a výživa na hemodialýze
Cílem studie bylo zjistit vztah mezi změnou chuťového vnímání a výživovým stavem u pacientů na hemodialýze. Vědci hodnotili chuťové vjemy u 1745 hemodialyzovaných pacientů. Nejprve na počátku studie a poté pravidelně každý rok. Zároveň byl posuzován výživový stav jednotlivých pacientů.
Při zahájení studie 34,6 % respondentů uvedlo, že pociťují změny v chuťovém vnímání, což bylo také spojeno s jejich horším výchozím nutričním stavem. V průběhu času byla změna chuťového vnímání spojena s trvale vyšším podílem pacientů, kteří vyžadovali parenterální výživu a vykazovali nižší sérový albumin, kreatinin v séru, nižší příjem bílkovin a sodíku. Změna chuťového vnímání na počátku studie byla také nezávisle spojena se zvýšenou úmrtností pacientů z jakýchkoliv příčin, ne však s větší mírou hospitalizace.
Zdroj: http://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(12)00176-8/abstract