Změna chuti a výživa na hemodialýze

Cílem studie bylo zjistit vztah mezi změnou chuťového vnímání a výživovým stavem u pacientů na hemodialýze. Vědci hodnotili chuťové vjemy u 1745 hemodialyzovaných pacientů. Nejprve na počátku studie a poté pravidelně každý rok. Zároveň byl posuzován výživový stav jednotlivých pacientů.

Při zahájení studie 34,6 % respondentů uvedlo, že pociťují změny v chuťovém vnímání, což bylo také spojeno s jejich horším výchozím nutričním stavem. V průběhu času byla změna chuťového vnímání spojena s trvale vyšším podílem pacientů, kteří vyžadovali parenterální výživu a vykazovali nižší sérový albumin, kreatinin v séru, nižší příjem bílkovin a sodíku. Změna chuťového vnímání na počátku studie byla také nezávisle spojena se zvýšenou úmrtností pacientů z jakýchkoliv příčin, ne však s větší mírou hospitalizace.

Zdroj: http://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(12)00176-8/abstract

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme