15 skvělých potravin pro ledvinovou dietu
Pokud jste na dialýze nebo máte chronické onemocnění ledvin pravděpodobně vás bude zajímat, že existují potraviny, které jsou pro svůj obsah antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek velmi vhodné pro ledvinovou dietu. Následující výčet potravin tak může představovat obohacení vašeho jídelníčku a zároveň podpořit zdraví vašich ledvin.
15 nej potravin
- Červené papriky – mají nízký obsah draslíku, obsahují vitaminy A, C, B6, kyselinu listovou a vlákninu. Také obsahují antioxidant lykopen, který má protirakovinový účinek.
- Zelí – je bohaté na fytochemikálie, chemické látky obsažené v určitých druzích ovoce a zeleniny, které mají pozitivní ochranný vliv na lidské zdraví. Má opět nízký obsah draslíku, ale obsahuje hodně vitaminu K a C, B6 a kyseliny listové, je bohatým zdrojem vlákniny.
- Květák – tato brukvovitá zelenina je zdrojem vitaminu C, kyseliny listové, vitaminu H a K a vlákniny. Navíc obsahuje sloučeniny, které chrání organizmus před toxickými látkami.
- Česnek – působí protizánětlivě a snižuje hladinu cholesterolu. Má také antioxidační a antikoagulační vlastnosti. (Vaření nemá vliv na antioxidační vlastnosti, ale snižuje jeho antikoagulační a protizánětlivé účinky.)
- Cibule – je bohatá na flavonoidní látky zejména quercetin. Quercetin je silný antioxidant, který snižuje riziko onemocnění srdce a chrání proti mnoha formám rakoviny. Má také protizánětlivé účinky a nízký obsah draslíku.
- Jablka – mají vysoký obsah vlákniny a protizánětlivé účinky, pomáhají snižovat cholesterol v krvi, předchází zácpě, chrání před onemocněním srdce a snižují riziko vzniku rakoviny.
- Brusinky – působí jako prevence infekcí močových cest, protože zvyšují kyselost moči a zabraňují přilnutí bakterií na stěnu močového měchýře. Chrání také proti rakovině a onemocnění srdce.
- Borůvky – jejich modré zbarvení způsobují sloučeniny s antioxidačním účinkem – antokyany. Jsou zdrojem vitaminu C a vlákniny.
- Maliny – obsahují látky s antioxidačními účinky, jsou bohaté na antokyany, vitamin C, kyselinu listovou a vitamin B.
- Jahody – jsou bohaté na antioxidanty, jsou zejména zdrojem vitaminu C .
- Třešně – jsou bohaté na antioxidanty a fytochemikálie, které chrání srdce. Mají protizánětlivé účinky.
- Červené hrozny – jejich zbarvení vzniká opět z důvodu přítomnosti flavonoidů s antioxidačními vlastnostmi, známý je zejména resveratrol.
- Vaječné bílky – poskytují vysoce hodnotné bílkoviny se zastoupením všech esenciálních aminokyselin. Obsahují méně fosforu než jiné zdroje bílkovin, např. vaječné žloutky nebo maso.
- Ryby – jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, měly by se objevit ve vašem jídelníčku dvakrát nebo třikrát týdně. Obsahují také omega-3 mastné kyseliny s protizánětlivým účinkem, které chrání před onemocněním srdce. Zdrojem omega-3 mastných kyseliny je zejména losos, tuňák, makrela, sleď a pstruh duhový.
- Olivový olej – podle odborníků chrání před rakovinou a kardovaskulárními chorobami. Obsahuje antioxidanty zabraňující oxidaci a vzniku zánětu, jako jsou polyfenoly nebo vitamin E. Používejte raději panenský nebo extra panenský olivový olej – mají vyšší obsah antioxidantů.
Zdroj: http://www.yourkidneys.com/…-health/2924
29. 8. 2014 | Redakce Ledviny.cz | Život s dialýzou
Ráda bych se dozvěděla víc o dietě onemocneni ledvin recepty