Jste zde: Ledviny.cz ČlánkyŽivot s dialýzou 15 skvělých potravin pro ledvinovou dietu

15 skvělých potravin pro ledvinovou dietu

Pokud jste na dialýze nebo máte chronické onemocnění ledvin pravděpodobně vás bude zajímat, že existují potraviny, které jsou pro svůj obsah antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek velmi vhodné pro ledvinovou dietu. Následující výčet potravin tak může představovat obohacení vašeho jídelníčku a zároveň podpořit zdraví vašich ledvin.

15 nej potravin

  • Červené papriky – mají nízký obsah draslíku, obsahují vitaminy A, C, B6, kyselinu listovou a vlákninu. Také obsahují antioxidant lykopen, který má protirakovinový účinek.
  • Zelí – je bohaté na fytochemikálie, chemické látky obsažené v určitých druzích ovoce a zeleniny, které mají pozitivní ochranný vliv na lidské zdraví. Má opět nízký obsah draslíku, ale obsahuje hodně vitaminu K a C, B6 a kyseliny listové, je bohatým zdrojem vlákniny.
  • Květák – tato brukvovitá zelenina je zdrojem vitaminu C, kyseliny listové, vitaminu H a K a vlákniny. Navíc obsahuje sloučeniny, které chrání organizmus před toxickými látkami.
  • Česnek – působí protizánětlivě a snižuje hladinu cholesterolu. Má také antioxidační a antikoagulační vlastnosti. (Vaření nemá vliv na antioxidační vlastnosti, ale snižuje jeho antikoagulační a protizánětlivé účinky.)
  • Cibule – je bohatá na flavonoidní látky zejména quercetin. Quercetin je silný antioxidant, který snižuje riziko onemocnění srdce a chrání proti mnoha formám rakoviny. Má také protizánětlivé účinky a nízký obsah draslíku.
  • Jablka – mají vysoký obsah vlákniny a protizánětlivé účinky, pomáhají snižovat cholesterol v krvi, předchází zácpě, chrání před onemocněním srdce a snižují riziko vzniku rakoviny.
  • Brusinky – působí jako prevence infekcí močových cest, protože zvyšují kyselost moči a zabraňují přilnutí bakterií na stěnu močového měchýře. Chrání také proti rakovině a onemocnění srdce.
  • Borůvky – jejich modré zbarvení způsobují sloučeniny s antioxidačním účinkem – antokyany. Jsou zdrojem vitaminu C a vlákniny.
  • Maliny – obsahují látky s antioxidačními účinky, jsou bohaté na antokyany, vitamin C, kyselinu listovou a vitamin B.
  • Jahody – jsou bohaté na antioxidanty, jsou zejména zdrojem vitaminu C .
  • Třešně – jsou bohaté na antioxidanty a fytochemikálie, které chrání srdce. Mají protizánětlivé účinky.
  • Červené hrozny – jejich zbarvení vzniká opět z důvodu přítomnosti flavonoidů s antioxidačními vlastnostmi, známý je zejména resveratrol.
  • Vaječné bílky – poskytují vysoce hodnotné bílkoviny se zastoupením všech esenciálních aminokyselin. Obsahují méně fosforu než jiné zdroje bílkovin, např. vaječné žloutky nebo maso.
  • Ryby – jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, měly by se objevit ve vašem jídelníčku dvakrát nebo třikrát týdně. Obsahují také omega-3 mastné kyseliny s protizánětlivým účinkem, které chrání před onemocněním srdce. Zdrojem omega-3 mastných kyseliny je zejména losos, tuňák, makrela, sleď a pstruh duhový.
  • Olivový olej – podle odborníků chrání před rakovinou a kardovaskulárními chorobami. Obsahuje antioxidanty zabraňující oxidaci a vzniku zánětu, jako jsou polyfenoly nebo vitamin E. Používejte raději panenský nebo extra panenský olivový olej – mají vyšší obsah antioxidantů.

Zdroj: http://www.yourkidneys.com/…-health/2924

29. 8. 2014 | Redakce Ledviny.cz | Život s dialýzou

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.