Prevence a zdravý životní styl

10 zdrojů antioxidantů pro ledvinnou dietu

Antioxidanty jsou látky obsažené v potravinách, které jsou prospěšné pro naše celkové zdraví. Pomáhají organizmus chránit proti onemocněním, jako je rakovina, srdeční choroby, Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Neutralizují škodlivé molekuly v našem těle, tzv. volné radikály, které běžně vznikají v těle jako vedlejší produkt metabolizmu. Volné radikály způsobují poškození a stárnutí buněk, ale také např. pomáhají tělu likvidovat nebezpečné viry a bakterie. Nebezpečnými se stávají teprve tehdy, tvoří-li se v nadměrném množství nebo je náš organismus nedokáže rychle likvidovat.

Antioxidanty a barvy

Nejvhodnějším zdrojem antioxidantů je barevné ovoce a zelenina. Podle barvy můžeme přibližně určit, jaké antioxidanty se v jednotlivých potravinách nacházejí:

  • červená/fialová − antokyany, polyfenoly, resveratrol
  • červená − lykopen
  • oranžová − betakaroten
  • oranžová/žlutá − kryptoxantin, flavonoidy
  • žlutá/zelená −lutein, zeaxantin
  • zelená − indoly, sulforafan, lutein
  • bílá/zelená − allylové sulfidy, quercetin

10 zdrojů antioxidantů pro ledvinovou dietu

  • Brusinky − 1/2 šálku čerstvých brusinek obsahuje 1 mg sodíku, 40 mg draslíku a 6 mg fosforu; 1/2 šálku sušených brusinek obsahuje 2 mg sodíku, 24 mg draslíku a 5 mg fosforu.
  • Švestky − černé švestky mají vyšší obsah antioxidantů než červené. 1 střední plod obsahuje 0 mg sodíku, 104 mg draslíku, 11 mg fosforu.
  • Borůvky − 1/2 šálku čerstvých borůvek obsahuje 4 mg sodíku, 65 mg draslíku a 7 mg fosforu.
  • Ostružiny/maliny − 1/2 šálku ostružin obsahuje 1 mg sodíku, 117 mg draslíku, 16 mg fosforu; 1/2 šálku malin obsahuje 0 mg sodíku, 93 mg draslíku, 17 mg fosforu.
  • Česnek − 1 stroužek česneku obsahuje 1 mg sodíku, 12 mg draslíku, 4 mg fosforu.
  • Jablka − nejvíce antioxidantů obsahuje slupka, 1 střední jablko se slupkou obsahuje 0 mg sodíku, 158 mg draslíku, 10 mg fosforu.
  • Jahody − 1/2 šálku čerstvých jahod (5 středních plodů) obsahuje 1 mg sodíku, 120 mg draslíku a 13 mg fosforu.
  • Červené papriky − 1/2 šálku červené papriky obsahuje 1 mg sodíku, 88 mg draslíku, 10 mg fosforu.
  • Červené zelí − vařením se z červeného zelí uvolní více antioxidantů než u syrového, 1/2 šálku vařeného červeného zelí obsahuje 21 mg sodíku, 197 mg draslíku, 25 mg fosforu; 1/2 šálku syrového červeného zelí obsahuje 9 mg sodíku, 85 mg draslíku, 11 mg fosforu.
  • Červený hlávkový salát − červené nebo fialové listy tzv. červeného listového salátu obsahují na rozdíl od běžného druhu salátu malé množství betakarotenu a luteinu. 1 list červeného hlávkového salátu obsahuje 4 mg sodíku, 32 mg draslíku, 5 mg fosforu.

Zdroj: http://www.davita.com/kidney-disease/diet-and-nutrition/diet-basics/10-…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme