Prevence a zdravý životní styl
10 zdrojů antioxidantů pro ledvinnou dietu
Antioxidanty jsou látky obsažené v potravinách, které jsou prospěšné pro naše celkové zdraví. Pomáhají organizmus chránit proti onemocněním, jako je rakovina, srdeční choroby, Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Neutralizují škodlivé molekuly v našem těle, tzv. volné radikály, které běžně vznikají v těle jako vedlejší produkt metabolizmu. Volné radikály způsobují poškození a stárnutí buněk, ale také např. pomáhají tělu likvidovat nebezpečné viry a bakterie. Nebezpečnými se stávají teprve tehdy, tvoří-li se v nadměrném množství nebo je náš organismus nedokáže rychle likvidovat.
Antioxidanty a barvy
Nejvhodnějším zdrojem antioxidantů je barevné ovoce a zelenina. Podle barvy můžeme přibližně určit, jaké antioxidanty se v jednotlivých potravinách nacházejí:
- červená/fialová − antokyany, polyfenoly, resveratrol
- červená − lykopen
- oranžová − betakaroten
- oranžová/žlutá − kryptoxantin, flavonoidy
- žlutá/zelená −lutein, zeaxantin
- zelená − indoly, sulforafan, lutein
- bílá/zelená − allylové sulfidy, quercetin
10 zdrojů antioxidantů pro ledvinovou dietu
- Brusinky − 1/2 šálku čerstvých brusinek obsahuje 1 mg sodíku, 40 mg draslíku a 6 mg fosforu; 1/2 šálku sušených brusinek obsahuje 2 mg sodíku, 24 mg draslíku a 5 mg fosforu.
- Švestky − černé švestky mají vyšší obsah antioxidantů než červené. 1 střední plod obsahuje 0 mg sodíku, 104 mg draslíku, 11 mg fosforu.
- Borůvky − 1/2 šálku čerstvých borůvek obsahuje 4 mg sodíku, 65 mg draslíku a 7 mg fosforu.
- Ostružiny/maliny − 1/2 šálku ostružin obsahuje 1 mg sodíku, 117 mg draslíku, 16 mg fosforu; 1/2 šálku malin obsahuje 0 mg sodíku, 93 mg draslíku, 17 mg fosforu.
- Česnek − 1 stroužek česneku obsahuje 1 mg sodíku, 12 mg draslíku, 4 mg fosforu.
- Jablka − nejvíce antioxidantů obsahuje slupka, 1 střední jablko se slupkou obsahuje 0 mg sodíku, 158 mg draslíku, 10 mg fosforu.
- Jahody − 1/2 šálku čerstvých jahod (5 středních plodů) obsahuje 1 mg sodíku, 120 mg draslíku a 13 mg fosforu.
- Červené papriky − 1/2 šálku červené papriky obsahuje 1 mg sodíku, 88 mg draslíku, 10 mg fosforu.
- Červené zelí − vařením se z červeného zelí uvolní více antioxidantů než u syrového, 1/2 šálku vařeného červeného zelí obsahuje 21 mg sodíku, 197 mg draslíku, 25 mg fosforu; 1/2 šálku syrového červeného zelí obsahuje 9 mg sodíku, 85 mg draslíku, 11 mg fosforu.
- Červený hlávkový salát − červené nebo fialové listy tzv. červeného listového salátu obsahují na rozdíl od běžného druhu salátu malé množství betakarotenu a luteinu. 1 list červeného hlávkového salátu obsahuje 4 mg sodíku, 32 mg draslíku, 5 mg fosforu.
Zdroj: http://www.davita.com/kidney-disease/diet-and-nutrition/diet-basics/10-…