Aktuální pohled na hyperfosfatémii

U pacientů s chronickým onemocněním ledvin, zejména v pokročilých stadiích, dochází k hromadění fosfátu v organismu – hyperfosfatémii. Selhávající ledviny totiž ztrácí schopnost vylučovat fosfáty přijímané potravou. 

Rizika vysoké hladiny fosfátů 

Při hyperfosfatémii dochází ke změnám v metabolismu vápníku, což může vést až ke kalcifikaci měkkých tkání, včetně cév. Dále bylo prokázáno, že vysoké hladiny fosfátu vyvolávají kromě kalcifikace také zúžení tepen v důsledku kontrakce, což podporuje rozvoj tuhosti cévní stěny a následně i hypertrofii levé komory. V posledních letech bylo navíc zjištěno, že hyperfosfatémie je spojena u pacientů s chronickým onemocněním ledvin se zvýšením rizika výskytu kardiovaskulárních onemocnění a s vyšší mírou úmrtnosti jak z důvodů těchto onemocnění, tak i jiných. 

Vzájemná interakce fosfátů a regulačního systému 

Je třeba dodat, že fosfáty nepůsobí v organizmu izolovaně, ale v interakci s dalšími látkami, které mají regulační charakter. Patří sem zejména parathormon (hormon nadledvinek), kalcitriol (aktivní forma vitaminu D), kalcitonin (hormon produkovaný buňkami štítné žlázy) či fibroblastový růstový faktor. Pouze v laboratorních experimentech je možné oddělit přímé účinky fosfátů od těch, které jsou zprostředkovány jinými faktory, jejichž cirkulace a koncentrace v těle jsou ovlivněny přítomností fosfátů a které kontrolují hladiny fosforu v těle. 

Dieta ano, nebo ne 

V současnosti nicméně neexistují nedostatečné důkazy, které by podporovaly přínos omezeného příjmu fosfátů ve stravě jako primárního opatření pro kontrolu hyperfosfatémie, zejména u pacientů v pokročilém stadiu chronického onemocnění ledvin. Omezený příjem fosfátů má význam zejména v počátečních fázích choroby, jako doplněk k vazačům fosfátů a odstraňování fosfátů při dialýze. Jako rozumný přístup u pacientů s chronickým onemocněním ledvin se jeví mírné dietní omezení fosfátů a bílkovin, spolu s omezením průmyslově zpracovaných potravin a nápojů bohatých na fosfátová aditiva. 

Zdroj: 
http://www.era-edta2014.org

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme