Pozor na fosfáty jako aditiva v potravinách!

Kontrola hladiny fosfátů je jednou z priorit péče o dialyzované pacienty. Ke snížení jejich hladiny slouží především dietní opatření nebo užívání vazačů fosfátů. Bohužel potraviny bohaté na fosfor, jsou také vynikajícím zdrojem bílkovin a dostatečný příjem bílkovin u pacientů na dialýze je zásadní pro prevenci podvýživy, která velmi významně ovlivňuje jejich dlouhodobou prognózu. Optimální dieta pacientů na dialýze zohledňuje jak dostatečný přísun bílkovin, tak nízký příjem fosfátů.

Problém však vězí také v tom, jaké potraviny pacienti konzumují. Průmyslově zpracované potraviny totiž obsahují různé množství fosforu jako aditiva neboli přídatné látky, což může významně přispět k celkovému příjmu fosforu.

Sledujte „éčka“ na etiketě

Bez kyseliny fosforečné a jejích solí se dnešní potravinářský průmysl již neobejde. Do potravin se přidávají především kvůli svým emulgačním a disperzním schopnostem, ale i jako kypřicí prostředky, regulátory kyselosti apod. Stejně jako ostatní aditiva v potravinách mají přiřazen svůj kód E (E 338/kyselina fosforečná, E 339–343/fosforečnany, E 450–452/polyfosforečnany) a  musí být uvedeny na etiketě ve výčtu obsažených látek.

Kde všude je najdeme?

Fosfáty se používají při výrobě tavených sýrů, kde fungují jako stabilizátor mléčných disperzí. V masném průmyslu přidávání fosforečnanů umožňuje zlepšit vaznost vody a emulgační schopnosti masa. Při zmrazování mořských ryb jsou fosfáty používány k zabránění úbytku vody během manipulace. Dále se fosfáty přidávají do sušených výrobků (např. polévek), zmrzlin a mražených krémů, kolových nápojů, jemného trvanlivého pečiva a cukrářských výrobků, majonéz, moučkového cukru (fosforečnan vápenatý proti spékání). Najdeme je také v droždí, ztužených tucích, konzervované zelenině atd. Fosfáty mohou být kromě toho použity při výrobě doplňků stravy a při obohacování potravin nejrůznějšími minerály např. jako zdroj vápníku, hořčíku, draslíku, sodíku, manganu či železa.

Zdroje:
"agronavigator.cz":http://www.agronavigator.cz
"szu.cz":http://www.szu.cz
"renalandurologynews.com":http://www.renalandurologynews.com

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme