Prevence a zdravý životní styl

Alkohol jen s mírou

Negativní důsledky nadměrné chronické konzumace alkoholu na fyzické i psychické zdraví jsou dostatečně známy. Otázkou spíše zůstává, co přesně znamená umírněná konzumace alkoholu a zda je alkohol vůbec vhodný pro lidi trpící nějakým zdravotním problémem, jakým může být např. i chronické onemocnění ledvin.

Zeptejte se svého lékaře

Někteří lidé by neměli pít alkoholické nápoje vůbec, protože mohou být náchylnější k jejich škodlivým účinkům. V některých případech může také dojít k interakci (vzájemnému ovlivňování) alkoholu a některých léků, ať už léků na předpis nebo i volně prodejných. Alkohol mění účinnost nebo toxicitu mnoha léčivých přípravků a některá léčiva mohou zvyšovat hladinu alkoholu v krvi. O tom, zda můžete konzumovat alkohol, se proto vždy nejdříve poraďte se svým lékařem.

Co je mírná konzumace alkoholu?

Denní příjem čistého alkoholu by neměl překročit u mužů 30 g (přibližně 300 ml vína, 0,8 l piva nebo 70 ml lihoviny) a 20 g u žen (přibližně 200 ml vína, 0,5 l piva nebo 50 ml lihoviny). Rozdíly mezi pohlavími jsou dány tím, že ženy mají nižší aktivitu enzymu, který rozkládá alkohol, a nižší hmotnost. Nezapomeňte, že alkohol je také bohatý na energii, 100 g alkoholu představuje přibližně 2 900 kJ. Dvě deci bílého vína tak mají přibližně 570 kJ, půl litru piva (12°) 950 kJ a panák lihoviny 470 kJ.

Diabetes a alkohol

Pokud trpíte cukrovkou, ale vaše hladina cukru v krvi je pod kontrolou, nemělo by mírné pití alkoholu spolu s jídlem hladinu cukru v krvi ovlivnit. Nebezpečné může být pití alkoholu na prázdný žaludek, alkohol může totiž způsobit prudký pokles hladiny cukru v krvi. Nízká hladina cukru v krvi se může objevit dříve, než pocítíte mírné opojné působení alkoholu.

Může být alkohol zdraví prospěšný?

Možná jste zaslechli, že mírná konzumace alkoholu může snížit riziko srdečních onemocnění. Některé výzkumy opravdu naznačují, že malé množství alkoholu může pomoci zvýšit „hodný“ HDL cholesterol nebo potlačit tvorbu „zlého“ LDL cholesterolu. Výsledky studií však stále nejsou dostatečně přesvědčivé, proto není možné jednoznačně doporučit konzumaci alkoholu jako ochranu před onemocněním srdce a cév. Existují jiná preventivní opatření, jejichž pozitivní účinky jsou ověřeny, jako je např.:

  • dodržování ledviny šetřící diety
  • dodržování dialyzačního režimu a užívání předepsaných léků
  • pohyb
  • nekuřáctví

Zdroj: 
https://www.rsnhope.org
http://www.fzv.cz

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme