Fosfáty všude kolem nás

Jak si poradit se sníženým příjmem fosforu? Nezapomeňte, že fosfor je nejenom přirozenou složkou potravin, ale přidává se také do průmyslově zpracovávaných potravin ve formě fosfátových aditiv. K lepší orientaci vám pomohou následující tipy a rady. Fosfáty v číslech

  • 250 mg až 1000 mg fosforu je odstraněno při jedné dialyzační proceduře.
  • 800 mg až 1000 mg fosforu je obvyklé denní množství fosforu při dodržování diety se sníženým příjmem fosforu.
  • 85 % pokrmů rychlého občerstvení obsahuje fosfátové přísady.
  • Mražené kuřecí výrobky obsahují o 28 % až 100 % více fosforu než čerstvé nebo mražené kuře.
  • 40 % až 60 % fosforu přirozeně vyskytujícího se v potravinách se vstřebává do krevního oběhu.
  • 90 % až 100 % fosforu, který je přidán do potravin ve formě aditiv, se vstřebává do krevního oběhu.
  • pro 100 % dialyzovaných pacientů je prospěšné, když se vyhýbají potravinám s přídavkem fosfátů.

Jakým potravinám se vyhýbat? Mějte na paměti, že čerstvé domácí potraviny mají nižší obsah fosforu a jsou pro osoby trpící onemocněním ledvin mnohem vhodnější. K potravinám, do kterých se běžně přidávají fosfátová aditiva, patří průmyslově zpracované potraviny, zejména masné výrobky, balené cukrovinky, kolové nápoje, některé značky ledových čajů, ochucené vody, tavené sýry, instantní pudinky, omáčky, polévky, masové konzervy, zmražené pekařské výrobky atd. 

Čtěte etikety! Fosfáty jako aditiva v potravinách mají přiřazen svůj kód E a musí být uvedeny na etiketě ve výčtu obsažených látek. Nejedná se o jedinou látku, ale o celou skupinu sloučenin: E 338 kyselina fosforečná (kyselina orthofosforečná), E339 fosforečnany sodné (orthofosforečnany , monofosforečnany), E 340 fosforečnany draselné (orthofosforečnany, monofosforečnany), E340 (i) dihydrogenfosforečnan draselný, E 340 (ii) monohydrogenfosforečnan draselný, E 340 (iii) fosforečnan draselný, E 341 fosforečnany vápenaté, E343 fosforečnany hořečnaté, E 450 difosforečnany (sodné, draselné a vápenaté), E451 trifosforečnany (sodné a draselné), E452 polyfosforečnany (sodný, draselný a vápenatý). 

Zdroje: 
http://www.davita.com
http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme