Fosforová pyramida

Omezený příjem fosforu v potravě je důležitým dietním opatřením jak v časných stadiích chronického onemocnění ledvin, tak v celém průběhu choroby až po dialyzační léčbu. Praktické dodržování diety se sníženým příjmem fosforu je však pro pacienta náročné a neobejde se bez důkladné edukace. Italští vědci navrhli zajímavou vizuální pomůcku, která může pacientům jejich úkol ulehčit. 

Rozdělení podle obsahu fosforu 

Jedná se o obdobu potravinové pyramidy, v níž jsou jednotlivé potraviny uspořádány podle obsahu fosforu, jeho biologické dostupnosti a stupně jejich průmyslového zpracování. Rozdělení potravin do různých pater pyramidy by mělo umožnit snadnou volbu vhodných potravin bez nutnosti pamatovat si obsah fosforu u každé jednotlivé položky. 

Jednotlivá patra pyramidy

Základna pyramidy

Obsahuje potraviny s velmi nízkým obsahem fosforu (tj. cukr, rostlinné oleje, margaríny a speciální potraviny bez obsahu bílkovin) nebo s těžce biologicky dostupným fosforem (tj. ovoce a zelenina). Zahrnuje také vaječný bílek, jehož bílkoviny mají poměrně nízký obsah fosforu, navíc neobsahuje cholesterol a je zdrojem bílkovin s vysokou biologickou hodnotou, což z něj činí výhodnou potravinu zejména pro dialyzované pacienty. Přesto ani příjem některých z těchto potravin by neměl být neomezený. Diabetici by se měli vyhnout cukru a vyšší spotřebě ovoce; lidé s nadváhou by měli omezit cukr, olivový olej, rostlinné tuky a máslo; dialyzovaní pacienti by měli snížit spotřebu ovoce a zeleniny kvůli nadměrnému příjmu draslíku. Potraviny bez obsahu proteinů jsou určeny pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin a ne pro dialyzované.

Recepty vhodné při ledvinové dietě

Co uvařit na oběd nebo čím pohostit návštěvu? Vyzkoušejte recepty přizpůsobené dialyzovaným pacientům a lidem s onemocněním ledvin. Recepty pro vás kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin.

Veškeré recepty vhodné při ledvinové dietě naleznete zde. Inspirujte se i vy.

Druhé patro

Zahrnuje především rostlinné potraviny, které jsou sice bohatší na fosfor, ale hlavně v podobě fytátů, jež se ve střevech hůře absorbují. Patří sem obiloviny (bílý chléb, těstoviny, rýže, kukuřičné vločky) nebo luštěniny (hrách, fazole, sója). Doporučený příjem činí 2 až 3 porce denně.

Třetí patro 

Potraviny živočišného původu – většina druhů mas (hovězí, vepřové, králičí, drůbeží), šunka a ryby, jako je pstruh, tuňák, treska nebo hejk, které mají relativně nízký obsah fosforu v bílkovině. Zvláštní upozornění se týká ryb z chovných farem, které jsou obvykle krmeny moukou a produkty s vysokým obsahem biologicky dostupného fosforu na podporu rychlého růstu, což má za následek výrazné zvýšení obsahu fosforu v jedlých částech. Patří sem také mléko a jogurt, které mají vysoký obsah fosforu, ale doporučovaná jedna porce denně nezpůsobí překročení doporučeného množství příjmu fosforu.

Čtvrté patro 

Potraviny s vyšším obsahem fosforu v bílkovině. Patří sem krůtí maso, uzeniny, vnitřnosti (játra, mozek), krevety, losos a měkké přírodní sýry. Doporučený příjem je jedna porce týdně.

Páté patro 

Potraviny s vysokým obsahem fosforu, jako jsou ořechy, žloutek a tvrdé zrající sýry. Doporučuje se omezit na maximálně 2 až 3 porce měsíčně.

Vrchol pyramidy 

Potraviny s aditivy obsahujícími fosfor (kolové nápoje, zpracované masné výrobky, tavené sýry), kterým by se měli pacienti vyhýbat a konzumovat je co možná nejméně. 

Zdroj: 
http://www.biomedcentral.com/1471-2369/16/9

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme