Fosforová pyramida
Omezený příjem fosforu v potravě je důležitým dietním opatřením jak v časných stadiích chronického onemocnění ledvin, tak v celém průběhu choroby až po dialyzační léčbu. Praktické dodržování diety se sníženým příjmem fosforu je však pro pacienta náročné a neobejde se bez důkladné edukace. Italští vědci navrhli zajímavou vizuální pomůcku, která může pacientům jejich úkol ulehčit.
Rozdělení podle obsahu fosforu
Jedná se o obdobu potravinové pyramidy, v níž jsou jednotlivé potraviny uspořádány podle obsahu fosforu, jeho biologické dostupnosti a stupně jejich průmyslového zpracování. Rozdělení potravin do různých pater pyramidy by mělo umožnit snadnou volbu vhodných potravin bez nutnosti pamatovat si obsah fosforu u každé jednotlivé položky.
Jednotlivá patra pyramidy
Základna pyramidy
Obsahuje potraviny s velmi nízkým obsahem fosforu (tj. cukr, rostlinné oleje, margaríny a speciální potraviny bez obsahu bílkovin) nebo s těžce biologicky dostupným fosforem (tj. ovoce a zelenina). Zahrnuje také vaječný bílek, jehož bílkoviny mají poměrně nízký obsah fosforu, navíc neobsahuje cholesterol a je zdrojem bílkovin s vysokou biologickou hodnotou, což z něj činí výhodnou potravinu zejména pro dialyzované pacienty. Přesto ani příjem některých z těchto potravin by neměl být neomezený. Diabetici by se měli vyhnout cukru a vyšší spotřebě ovoce; lidé s nadváhou by měli omezit cukr, olivový olej, rostlinné tuky a máslo; dialyzovaní pacienti by měli snížit spotřebu ovoce a zeleniny kvůli nadměrnému příjmu draslíku. Potraviny bez obsahu proteinů jsou určeny pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin a ne pro dialyzované.
Recepty vhodné při ledvinové dietě
Co uvařit na oběd nebo čím pohostit návštěvu? Vyzkoušejte recepty přizpůsobené dialyzovaným pacientům a lidem s onemocněním ledvin. Recepty pro vás kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin.
Veškeré recepty vhodné při ledvinové dietě naleznete zde. Inspirujte se i vy.
Druhé patro
Zahrnuje především rostlinné potraviny, které jsou sice bohatší na fosfor, ale hlavně v podobě fytátů, jež se ve střevech hůře absorbují. Patří sem obiloviny (bílý chléb, těstoviny, rýže, kukuřičné vločky) nebo luštěniny (hrách, fazole, sója). Doporučený příjem činí 2 až 3 porce denně.
Třetí patro
Potraviny živočišného původu – většina druhů mas (hovězí, vepřové, králičí, drůbeží), šunka a ryby, jako je pstruh, tuňák, treska nebo hejk, které mají relativně nízký obsah fosforu v bílkovině. Zvláštní upozornění se týká ryb z chovných farem, které jsou obvykle krmeny moukou a produkty s vysokým obsahem biologicky dostupného fosforu na podporu rychlého růstu, což má za následek výrazné zvýšení obsahu fosforu v jedlých částech. Patří sem také mléko a jogurt, které mají vysoký obsah fosforu, ale doporučovaná jedna porce denně nezpůsobí překročení doporučeného množství příjmu fosforu.
Čtvrté patro
Potraviny s vyšším obsahem fosforu v bílkovině. Patří sem krůtí maso, uzeniny, vnitřnosti (játra, mozek), krevety, losos a měkké přírodní sýry. Doporučený příjem je jedna porce týdně.
Páté patro
Potraviny s vysokým obsahem fosforu, jako jsou ořechy, žloutek a tvrdé zrající sýry. Doporučuje se omezit na maximálně 2 až 3 porce měsíčně.
Vrchol pyramidy
Potraviny s aditivy obsahujícími fosfor (kolové nápoje, zpracované masné výrobky, tavené sýry), kterým by se měli pacienti vyhýbat a konzumovat je co možná nejméně.