Henoch-Schönleinova purpura

Henoch-Schönleinova purpura (HSP) je nejčastější dětskou vaskulitidou (zánět cév) postihující převážně malé cévy, ve kterých dochází k ukládání protilátky imunoglobulinu A (IgA). HSP může ovlivnit jakýkoli orgánový systém v těle, nejčastěji však kožní, trávicí a vylučovací. Přibližně 75 % případů se vyskytuje u dětí ve věku od 2 do 11 let. Asi polovina pacientů prodělala předchozí infekce horních cest dýchacích. Je důležité ji odlišit od IgA nefropatie, která má podobné projevy, ale vyskytuje se nejčastěji v mladším a středním věku a spíše postihuje muže.

Jak vzniká?

Příčina HSP není přesně známa. Hovoří se o souvislosti s prodělanou infekcí nebo užíváním některých léků. Ukládání IgA v postižených tkáních svědčí pro abnormální reakci imunitního systému.

Jak se projevuje?

Mezi hlavní symptomy nemoci patří typická kožní vyrážka. Obvykle začíná v podobě pupenů podobných kopřivce, v nichž se postupně objeví tečkovité krvácení. Některá místa mohou mít spíše charakter modřin. Nejčastěji postiženými místy jsou dolní končetiny a hýždě.

Dalšími projevy bývají kolikovité bolesti břicha a zvracení, krvavá stolice, někdy i intususcepce (vchlípení střeva, forma střevní neprůchodnosti), bolesti kloubů spojené s otoky a omezenou pohyblivostí atd. Při postižení ledvin je obvykle v moči přítomna krev, někdy s bílkovinou. Onemocnění ledvin je většinou mírné, ale v některých případech může mít vážný průběh a vyžadovat intenzivní léčbu. Asi v 95 % případů odezní nemoc bez dlouhodobých komplikací. Přibližně u 5 % pacientů se vyvíjí dlouhodobá hypertenze a asi v 1-5 % případech může dojít k rozvoji selhání ledvin**.

Léčba

Pokud nejsou postiženy ledviny, postačí k tlumení bolestí a zánětu nesteroidní protizánětlivé léky. V pokročilých stádiích se přistupuje k podávání kortikosteroidů, případně imunosupresivních léků.

Zdroj:
"medscape.com":http://www.medscape.com/viewarticle/769277
"klinikazdravi.cz":http://www.klinikazdravi.cz/nemoci/henoch-schonleinova-purpura-hsp/

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme