Intenzivní kontrola glykémie nezlepšuje přežití

Intenzivní kontrola hladiny glukózy v krvi nezlepšuje oproti standardní terapii přežití u pacientů s diabetem 2. typu, omezuje však riziko konečného stádia chronického onemocnění ledvin. Tyto výsledky přináší 6leté sledování pacientů, kteří se zúčastnili mezinárodní studie ADVANCE s diabetiky II. typu. 

Zaměřeno na krevní tlak a glykémii 

Studie ADVANCE (Action in Diabetes and Vascular Disease) se zúčastnilo 11 140 diabetiků 2. typu ve věku 55 let a starších, kteří měli alespoň jeden další rizikový faktor pro vznik kardiovaskulárního onemocnění. Studie hodnotila účinky rutinního snižování krevního tlaku a intenzivní regulace glykémie oproti standardní kontrole glykémie. Výsledky výzkumu naznačily, že intenzivní kontrola hladiny glukózy, jejíž cílem byla hladina glykovaného hemoglobinu nižší než 6,5 mmol/mol, nesnížila celkovou úmrtnost ani riziko závažných makrovaskulárních příhod (příhody postihující velké krevní cévy v těle). Ukázalo se také, že snížení krevního tlaku kombinací dvou léčiv, perindoprilu a indapamidu, ve fixních dávkách významně snižuje úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění i celkovou úmrtnost. 

Kontrola glykémie chrání ledviny 

Další 6leté sledování potvrdilo výše uvedené závěry. Nová analýza hodnotila celkovou úmrtnost a makrovaskulární příhody u 8494 pacientů v souvislosti se snížením krevního tlaku a regulací hladiny glukózy v krvi. Skupina, která byla léčena s cílem snížení krevního tlaku, měla o 8 % nižší riziko celkového úmrtí a 12% pokles úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění. Tyto rozdíly byly menší než ty pozorované na konci původní studie, ale stále významné. Nebyly zjištěny žádné statisticky významné rozdíly v celkové úmrtnosti nebo úmrtnosti z důvodu makrovaskulárních příhod mezi skupinami pacientů s intenzivní a standardní regulací glykémie. Skupina s intenzivní regulací hladiny glukózy však vykazovala významné 46% snížení rizika výskytu konečného stadia chronického onemocnění ledvin ve srovnání se standardní regulací glykémie. 

Zdroje: 
http://www.renalandurologynews.com
http://www.advance-trial.com

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme