Vysoký krevní tlak – každodenní práce pro nefrologa

Běžná civilizační choroba jako je vysoký krevní tlak (hypertenze) znamená pro mnoho lidí ve svém důsledku vážné a přitom často zbytečné zdravotní problémy. Hypertenze je také jedním z hlavních symptomů, které ve svých ordinacích řeší nefrologové - lékaři zabývající se diagnózou a léčbou nemocí ledvin, protože ledviny a krevní tlak spolu úzce souvisejí, navzájem se výrazně ovlivňují a umocňují již existující chorobu, což nebývá vždy dostatečně často zdůrazňováno.

Nebezpečí vysokého krevního tlaku

Vysoký krevní tlak poškozuje trvale drobné cévy v ledvinách, což může vést ke konečnému stadiu selhání ledvin, které vyžaduje léčbu na dialýze. 20 % všech pacientů s hypertenzí umírá na onemocnění ledvin. Poškození ledvin se tak stává třetí nejčastější příčinou úmrtí u lidí s vysokým krevním tlakem. Naopak onemocnění ledvin, zejména chronické formy obvykle vedou k vysokému krevnímu tlaku, který sám o sobě zase urychluje zhoršování onemocnění ledvin.

Ledviny a regulace krevního tlaku

Laické veřejnosti není dostatečně známo, že ledviny regulují krevní tlak. Ledviny jsou orgán, který nejenže z těla odvádí odpadní látky a produkuje hormony, ale reguluje také hospodaření organismu s vodou, hladiny solí v těle, pH a v neposlední řadě usměrňuje hladinu krevního tlaku. Ledviny ovlivňují krevní tlak nejen regulováním množství kapaliny protékající v krevním řečišti, ale také tzv. renin-angiotensin-aldosteron systémem. Tento kaskádovitě fungující systém hormonů kontroluje krevní tlak zejména díky zužování nebo naopak rozšiřování cév.

Omezená schopnost ledvin řídit hospodaření s minerály a tekutinami se může mimo jiné projevit sníženou tvorbou moči a zadržováním tekutin v těle a následnými otoky dolních končetin. Pokud však tento stav trvá bez povšimnutí příliš dlouho, může nebezpečně zvýšit tlak v cévách.

Léčba je možná

Existují formy vysokého krevního tlaku, které jsou léčitelné, ale často je nutné trvalé užívání léků pro snížení krevního tlaku, aby se zabránilo nebo alespoň oddálilo onemocnění ledvin a dalším následkům hypertenze jako je např. mozková mrtvice nebo srdeční infarkt. Různé možnosti léčby je třeba volit optimálně pro každého pacienta, což bývá mimo jiné každodenní rutinou lékaře - nefrologa.

Zdroje:
"bundesverband-niere.de":http://www.bundesverband-niere.de/news/3990/volkskrankheit-bluthochdruc…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme