Intenzivní léčba diabetu znamená dlouhodobý přínos pro ledviny

Z výzkumu australských vědců vyplývá, že pacienti s diabetem 2. typu podstupující intenzivní léčbu pro kontrolu glykémie měli menší pravděpodobnost rozvoje konečného stadia onemocnění ledvin než pacienti se standardní terapií diabetu 2. typu. 

5 let intenzivní léčby hyperglykémie 

Diabetes patří k nejčastějším příčinám selhání ledvin. Zájem lékařů se proto soustředí i na dopad intenzivní kontroly glykémie na prevenci vzniku konečného stadia chronického onemocnění ledvin. Uvedená studie posuzovala zdravotní stav ledvin u téměř 8 500 pacientů s diabetem 2. typu. Po dobu 5 let jedna část pacientů podstoupila intenzivní léčbu hyperglykémie, druhá část nemocných byla léčena standardní terapií. Poté všichni pacienti přešli na standardní léčbu a byli sledování po dobu dalších přibližně 5 let. 

Intenzivní kompenzace diabetu měla dlouhodobý přínos 

Analýza celkových výsledků se zaměřila na to, jak intenzivní kontrola glykémie u pacientů s diabetem s odlišnou výchozí funkcí ledvin ovlivnila riziko vzniku konečného stadia onemocnění ledvin, kardiovaskulárních příhod a úmrtí. Z výsledků studie vyplývá, že u pacientů s intenzivní kompenzací diabetu bylo méně pravděpodobné, že dojde k rozvoji selhání ledvin než u pacientů se standardní léčbou, a tento přínos přetrvával i následném období sledování. 

Intenzivní terapie je přínosná zejména při zachovalé funkci ledvin 

Intenzivní kontrola glykémie tak byla spojena se snížením dlouhodobého rizika selhání ledvin, a to bez známek jakéhokoliv zvýšeného rizika vzniku kardiovaskulárních příhod a smrti. Tyto přínosy se výrazněji projevily u pacientů s počáteční zachovanou funkcí ledvin a dobře regulovaným krevním tlakem. Studie tak naznačuje, že období intenzivní léčby hyperglykémie chrání diabetiky 2. typu před rozvojem konečného selhání ledvin dlouhodobě. 

Zdroje: 
http://care.diabetesjournals.orgct 
http://www.medscape.com

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme