Zdravý životní styl

Jak na dietu pro dialyzované?

Správná a kvalitní výživa je velmi důležitou součástí léčebného plán každého dialyzovaného pacienta, ať již podstupujete hemodialýzu nebo peritoneální dialýzu. Zjednodušeně řečeno je pro udržení celkového zdraví a pohody nezbytné konzumovat dostatek „správných“ druhů potravin nebo méně těch „zakázaných“ potravin (ne vždy je nutné je z jídelníčku úplně vyloučit).

Co jíst a co ne?

Pokud začínáte s dialýzou, jistě se konfrontováni s mnoha zásadními změnami životního stylu včetně stravy. Renální dieta pro vás z počátku může být velmi komplikovaná. Musíte brát v úvahu tolik věcí - tekutiny, sodík, draslík, fosfor atd. Někdy si dokonce nejste jisti, co vlastně máte jíst. Možná vám k lepší orientaci v problematice renální diety pomůže následující stručný přehled jednotlivých aspektů renální diety a vysvětlení jejich významu a vlivu na zdravotní stav pacientů se selháním ledvin.

Recepty vhodné při dialýze

Dialyzovaní pacienti by měli dbát stravovacím doporučením s ohledem na funkci ledvin. V sekci recepty jsme pro vás připravili pestrou škálu pokrmů, které kontrolují nutriční specialistky z B. Braun právě s ohledem na ledvinovou dietu.

Každý recept je doplněný nutričními hodnotami, díky kterým získáte přehled o obsažených živinách, a to včetně draslíku. Těšit se můžete na masová i zeleninová jídla, polévky a dezerty ze všech koutů světa.

Na kompletní přehled receptů se můžete podívat zde

Co je důležité vědět o bílkovinách?

Bílkoviny jsou pro organismus nezbytné, jsou jeho základní stavební složkou, nahrazují staré nebo poškozené tkáně, pomáhají tělu bojovat proti infekci. Bílkoviny se z těla ztrácí během dialýzy, a proto je důležité konzumovat stravu bohatou na bílkoviny. Zjednodušeně lze bílkoviny rozdělit na dvě skupiny. Vysoce kvalitní bílkoviny obsahují všechny potřebné složky pro růst tkání, jedná se především o živočišné bílkoviny (mléko, maso, ryby a vejce). Bílkovinám s nízkou kvalitou, mezi které řadíme zejména rostlinné bílkoviny (zelenina, obiloviny), některé složky nezbytné prorůst tkání chybí.  Ve vaší stravě by měly být zastoupeny oba druhy bílkovin, z toho nejméně 50 % těch vysoce kvalitních bílkovin.

Dostatek kalorií

Příjem dostatečného množství kalorií je nezbytný pro získání energie a udržení optimální tělesné hmotnosti. K tomu, aby vaše tělo bylo schopno využívat bílkoviny pro růst a obnovu tkání, je zapotřebí přijmout dostatečné množství kalorií. Pokud totiž tělo nezíská dostatek energie potravou, začne jako zdroj energie využívat nejprve zásobní živiny (tukovou tkáň) a poté i tělesné bílkoviny (svalová tkáň, enzymy, hormony a mnoho dalších látek).

Draslík pro srdce

Draslík je minerál důležitý pro regulaci vašeho srdce. Pokud však vaše ledviny správně nepracují a nejsou schopny vyloučit z organismu nadbytečný draslík, je nutné omezit složky stravy s jeho vysokým obsahem. U dialyzovaných pacientů se draslík hromadí v intervalech mezi dialýzami. Povolené množství draslíku v dietě je individuální a stanovuje se na základě jeho obsahu v krvi a množství vylučované moči. Vysoký obsah draslíku najdeme v banánech, rajčatech, pomerančích, pomerančovém džusu, exotickém ovoci nebo bramborách. To však neznamená, že si už nikdy nemůžete dát sklenici pomerančového džusu. Je vhodné se poradit s dietologem o tom, jak do jídelníčku začlenit některé z vašich oblíbených potravin.

Fosfor kvůli kostem

Chronicky nemocné ledviny ztrácejí schopnost udržet v těle množství vápníku a fosforu v rovnováze. Fosfor spolu s vápníkem tvoří základ vašich zubů a kostí. Na rozdíl od draslíku, nelze fosfor dostatečně odstranit dialýzou. Vysoké hladiny fosforu mohou nakonec vést k ukládání vápníku a fosforu v srdci, kůži, kloubech nebo cévách. Klíčem k regulaci hladiny fosforu je především dietní omezení, užívání vazačů fosfátů a dostatečná dialýza. Fosfor se vyskytuje téměř ve všech potravinách, ve zvýšeném množství především v mléčných výrobcích, luštěninách, játrech, ořeších a čokoládě.

Soli s mírou

Základem dialyzační diety je také omezený příjem soli, hlavního zdroje sodíku, který na sebe v organismu váže vodu a způsobuje vznik otoků, vysokého krevního tlaku a dalších komplikací. Při vaření použijte pouze malé množství soli, do hotových pokrmů už žádnou další sůl nepřidávejte. Náhražky soli by neměly být používány, protože obsahují hodně draslíku. 

Zdroje:
https://www.kidneytimes.com 

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme