Péče o cévní vstup

Jak pečovat o AV fistuli?

Arteriovenózní (AV) fistule představuje optimální typ cévního přístupu při hemodialýze, protože využívá vlastní cévy pacienta a nevyžaduje použití cizích materiálů. Fistule je méně náchylná k infekci či ke vzniku krevní sraženiny a poskytuje optimální průtok krve. Aby fistule dobře fungovala, musí o ni pacient pečovat.

Speciální cvičení

AV fistule musí zrát po dobu několika týdnů nebo měsíců než může být použita pro hemodialýzu. Pro zvýšení krevního průtoku a tlaku v oblasti fistule, a tím urychlení procesu jejího zrání, je v tomto období pacientům doporučováno speciální cvičení končetiny. Jedná se o cviky paží a prstů, např. mačkání gumového míčku.

Udržování v čistotě

Jakmile je AV fistule dostatečně silná, aby mohla být použita pro hemodialýzu, je důležité udržovat ji v čistotě. I když je píštěl méně náchylná k infekci než jiné typy hemodialyzačních přístupů, pečlivé dodržování správné hygieny je stále důležité:

  • Je nezbytné pravidelně kontrolovat, zda se neobjevuje zarudnutí nebo otok v oblasti kolem píštěle.
  • Pokud je fistule bolestivá, okamžitě informujte svého lékaře.
  • Pokud máte horečku, může to být příznak infekce.
  • Těsně před každou procedurou je nezbytné důkladně umýt a osušit ruku, na které je fistule umístěna

Správný průtok krve

Pro správnou funkci AV fistule je nezbytné, aby skrz ni krev proudila snadno, bez vzniku krevních sraženin. Chcete-li snížit riziko vzniku krevních sraženin, dávejte pozor, abyste na fistuli nevyvíjeli tlak:

  • Nenoste těsně přiléhající košile a trička.
  • Nenoste šperky (například náramky), které mohou omezit průtok krve.
  • Při přenášení zavazadel se vždy ujistěte, že se popruhy a rukojeť neobtahují těsně kolem fistule.
  • Při měření krevního tlaku nebo při odběru krve používejte vždy druhou paži.

Kontrola průtoku krve

Denně je nutné kontrolovat průtok krve přes AV fistuli. To se provádí dotykem. Pokud umístíte prsty na fistuli, měli byste cítit „chvění“ – pohyb proudící krve. Jakákoli pozorovaná změna může znamenat sraženinu nebo zúžení fistule.

Zdroj: http://www.davita.com/education/article.cfm?educationMainFolder=prepari…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme