Péče o cévní vstup

Péče o cévní přístup brání komplikacím

Úspěšnost dialyzační léčby závisí do značné míry na bezpečném cévním přístupu. Při hemodialýze jde zejména o AV fistuli (spojení tepny a žíly na předloktí), AV graft (propojení žíly a tepny pomocí spojky z umělého materiálu, nejčastěji na předloktí) a centrální žilní katétr (speciální plastové hadičky zavedené nejčastěji do žíly na krku). Správná péče o cévní vstup je zásadní pro zachování jeho dlouhodobé funkčnosti a pro prevenci možných komplikací.

Tipy pro péči o cévní přístup

  • AV fistuli i AV graft je nutné neustále udržovat v čistotě. Před začátkem každé dialyzační léčby si AV fistuli nebo AV graft umyjte. Další čištění provede zdravotní sestra speciálním dezinfekčním prostředkem.
  • Nenoste těsné oblečení, šperky nebo těžká břemena v blízkosti cévního přístupu, ani si na něj nelehejte při spaní. Mohlo by to omezit průtok krve a způsobit srážení krve. Při měření krevního tlaku si hlídejte, aby manžeta byla umístěna na druhé paži.
  • Dobře svůj cévní přístup každý den pozorujte: kontrolujte normální průtok krve, všímejte si všech abnormalit (neobvyklé zvuky, pocity při dotyku). Při jakékoliv změně se obraťte na svého lékaře nebo zdravotnický personál dialyzačního střediska.
  • Kontrolujte místo cévního přístupu ohledně příznaků infekce. Pokud objevíte kolem přístupu zčervenání, otoky, znecitlivění, pocit horkosti na dotyk, svědění nebo výtok, nebo se objeví horečka či zimnice, kontaktujte ihned ošetřujícího lékaře.
  • Pokud máte centrální žilní katétr, převazový materiál kryjící místo vstupu katétru nenechte zvlhnout. Zeptejte se zdravotní sestry, jak si v případě nouze vyměnit obvaz a mějte doma zásobu krycího materiálu pro případ nutného převazu.
  • Požádejte svého lékaře nebo zubaře o profylaktické užívání antibiotik předtím, než podstoupíte případný stomatologický zákrok. V jeho průběhu by mohly bakterie z ústní dutiny vstoupit do krevního oběhu a způsobit poškození cévního přístupu.

Zdroj: http://www.rsnhope.org/health-library/know-lifeline-recognize-prevent-d…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme