Péče po transplantaci

Jak se chránit před infekcí po transplantaci?

Nedílnou součástí posttransplantační léčby jsou imunosupresivní léky, které sice mají potlačit vaší přirozenou imunitu a zabránit tak odmítnutí transplantovaného orgánu, avšak snížením obranyschopnosti organismu se zároveň zvyšuje riziko infekce. Chraňte se pře infekcí dodržováním několika jednoduchých zásad.

Základní pravidla ochrany před infekcí

  • Často si umývejte ruce mýdlem a vodou, abyste odstranili přítomné bakterie a viry, nedotýkejte rukama obličeje a úst. Umyjte si ruce pokaždé, když přijde z venku, než začnete připravovat jídlo, než začnete jíst, po práci s jakýmikoliv písemnostmi, po použití toalety.
  • Při kašli nebo kýchání použijte papírový kapesník, zahoďte ho do koše bezprostředně po použití a umyjte si ruce.
  • Vyhněte se kontaktu s někým, o kom víte, že je nachlazený, má chřipku nebo trpí jiným infekčním onemocněním. Vysvětlete svým přátelům svoji situaci a požádejte je, aby odložili návštěvu, pokud jsou nemocní.
  • Raději se sprchujte místo koupání a dbejte na pečlivou osobní hygienu.
  • Dodržujte vyváženou dietu. Před a po manipulaci s potravinami si vždy umyjte ruce. Můžete použít i malé množství mýdla při čištění ovoce a zeleniny. Vyhněte se konzumaci syrových vajec a masa. Udržujte horká jídla horká a studená jídla studená. Nejezte potraviny, u nichž si máte pochybnosti o jejich čerstvosti.
  • Vzhledem ke zvýšenému riziku infekce se nedoporučuje chovat domácí zvířata. Pokud však máte domácí zvíře, nesmíte se dostat do kontaktu s jeho výkaly. Při uklízení zbytků z misek nebo odpadků z klecí noste vždy gumové rukavice nebo někoho požádejte, aby tuto činnost dělal za vás. Po manipulaci s domácími mazlíčky si vždy umyjte ruce, zejména před jídlem.
  • V prvním roce po transplantaci se nedoporučuje provádět jakékoliv práce na zahradě. Později noste při zahradničení vždy rukavice a důkladně si umyjte ruce po dokončení práce. Snažte se vyhnout činnostem, jako je sázení nebo hrabání listí.
  • Dbejte na čistotu domácnosti, důkladně umývejte koupelnu a kuchyň, zejména ledničku. Není nutné používat speciální dezinfekční činidla, postačí běžné čisticí prostředky. Pravidelně vyměňujte ložní prádlo.

Zdroje: http://www.columbiasurgery.org http://www.transplantace.eu

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme