Jak si udržet zdravé kosti při onemocnění ledvin

Lidé s onemocněním ledvin často v důsledku snížené funkce ledvin trpí postižením kostí, které nazýváme renální osteodystrofie. Vzniká díky nerovnováze hladin vápníku, fosforu, parathormonu (hormonu příštítných tělísek) a aktivovaného vitaminu D, která nastává při chronickém onemocnění ledvin. Pokud se tento stav neléčí, dochází k řídnutí kostí, které se projevuje bolestí kostí a kloubů, deformacemi kostí, jejich zlomeninami a špatnou pohyblivostí.

Fosfor, vápník a parathormon

Nemocné ledviny nedokážou fosfáty, které přijímáme ve stravě, dostatečně vylučovat do moče a fosfáty se proto začnou hromadit v krvi. Zvýšené hladiny fosforu v krvi způsobují snížení hladin vápníku v krvi. To kompenzují příštítná tělíska zvýšeným uvolňováním parathormonu. Tento hormon zvýší hladinu vápníku v krvi jeho uvolněním z kostí.
Zdravé ledviny přeměňují vitamin D na jeho aktivní formu nazývanou kalcitriol, který pomáhá tělu absorbovat vápník z potravy. Selhávající ledviny přestávají produkovat kalcitriol, což znemožňuje absorbovat vápník z potravy. Proto tělo musí místo toho užívat vápník z kostí.

Prevence pro zdravé kosti

  • • Udržovat hladiny fosfátů v krvi v doporučeném rozsahu. K tomu přispívá zejména strava s omezeným obsahem fosfátů a také užívání vazačů fosfátu.
  • • Konzumace přiměřeného množství vápníku. Je však nutné počítat s tím, že mléko a mléčné výrobky představují nejen bohatý zdroj vápníku, ale také fosfátů. Pacientům bývají také předepisovány vazače fosfátů na bázi vápenatých solí.
  • • Pomoci může také užívání léků, které potlačují nadměrnou činnost příštítných tělísek. V extrémních případech zůstává poslední možností chirurgické odstranění příštítných tělísek.
  • • Při nízkých hladinách vitaminu D může lékař předepsat přípravek obsahující aktivní formu vitaminu D.

    Zdroj: "http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/4703-2/":http://

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme