Jak snížit spotřebu soli

Nejzávažnějším důsledkem dlouhodobého zvýšeného příjmu soli je hypertenze, která patří mezi faktory přispívající k poškození ledvin. Spotřeba soli v naší populaci převyšuje doporučená množství a činí přibližně 12–14 gramů soli na den. Podle Výživových doporučení pro obyvatelstvo ČR by se spotřeba kuchyňské soli měla snížit na 5–6 g za den. U rizikových osob (např. s hypertenzí) pak pod 5 g na den. Doporučená denní dávka podle Světové zdravotnické organizace činí pro dospělé 3 až 5 gramů denně, rizikovým pacientům (diabetici, osoby s vysokým krevním tlakem) se doporučuje dokonce jen 3 gramy soli denně.

5 tipů, jak snížit spotřebu soli

1. Vyhýbejte se masným výrobkům – průmyslově zpracované masné produkty patří k potravinám, které jsou nejbohatším zdrojem sodíku, volte raději čerstvé drůbeží maso, ryby a libové vepřové nebo hovězí maso.

2. Připravujte si vlastní jídlo – uvařte si raději doma z čerstvých surovin, omezte požívání soli v průběhu přípravy pokrmů a při jídle již nedosolujte. Místo soli používejte více koření či čerstvé bylinky.

3. Jezte čerstvé potraviny – čerstvé potraviny obecně obsahují méně sodíku než ty průmyslově zpracované, nejvíce soli obsahují zejména některé druhy pečiva, uzené masné výrobky, tvrdé a tavené sýry, instantní pokrmy, konzervy, nakládaná zelenina či slané pochutiny.

4. Proplachujte – pokud použijete zeleninu či luštěniny ve slaném nálevu, slijte nálev a zeleninu opláchněte pod tekoucí vodou, významně tak snížíte obsah soli.

5. Vyhýbejte se ochucovadlům – sojová omáčka, kečup, salátové zálivky a další podobné přísady mívají vyšší obsah sodíku. Raději použijte na salát olivový olej a balzamikový ocet než kupované salátové dresinky. K masu si připravte vlastní dresink, např. z jogurtu a bylinek.

Zdroje: http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/?p=2502#sthash.iGj00OJC.dpuf, www.choosemyplate.gov/ten-tips-salt-and-sodium, www.vyzivaspol.cz/rubrika-dokumenty/konecne-zneni-vyzivovych-doporuceni…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme