Průvodce pacienta
Co vařit při ledvinové dietě? Načerpejte inspiraci na recepty
Při onemocnění ledvin je důležité dodržovat zdravý životní styl a s tím spojenou ledvinovou dietu. Vaření při ledvinové dietě vyžaduje pečlivý výběr surovin a jejich šetrnou úpravu. Lidé s onemocněním ledvin potřebují omezit příjem některých látek, ale zároveň dodávat tělu dostatek potřebných živin. Proto je při přípravě jídel žádoucí volit správné potraviny a upřednostňovat lehce stravitelná jídla. Inspirujte se našimi recepty, které splňují zásady ledvinové diety a zároveň chutnají skvěle.
Co je ledvinová dieta?
Ledvinová dieta je speciální způsob stravování určený pro lidi s onemocněním ledvin. Při poškození či onemocnění ledvin tělo nedokáže účinně vylučovat odpadní látky. Je tedy nezbytné omezit jejich množství v krvi díky dietě, která kontroluje příjem klíčových živin, jako jsou bílkoviny, sodík, draslík a fosfor. Současně je důležité podpořit příjem surovin, které jsou pro tělo nezbytné a lehce stravitelné.
Ledvinová dieta by měla být individuálně uzpůsobená stádiu onemocnění ledvin a měla by být konzultována s dietologem nebo nutričním specialistou, který vám pomůže s úpravou jídelníčku.
Inspirujte se našimi recepty
Vaření při ledvinové dietě nemusí být složité ani nudné. Eva Mašová, foodblogerka známá pod pseudonymem Mave’s Kitchen, připravila jednoduché a chutné recepty pro všechny příležitosti. Recepty jsou kontrolovány nutričními specialistkami z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě. Vyzkoušejte vyvážené a nápadité pokrmy, které potěší vaše chuťové buňky a zároveň i ledviny. Všechny recepty naleznete zde.
Na co si dát pozor?
Při ledvinové dietě je klíčové omezit příjem převážně bílkovin a některých minerálů, aby byla snížena zátěž oslabených ledvin. Bílkoviny mohou v případě nadměrného užívání představovat nebezpečí. Měly by být přijímány v přiměřeném množství, aby se snížilo množství odpadních látek vznikajících při jejich zpracování. V ideálním případě by měly rovnoměrně pocházet jak z živočišných, tak i z rostlinných zdrojů.
Ledviny hrají zásadní roli i při udržování správné hladiny minerálů v krvi. Při jejich poškození dochází k hromadění draslíku, fosforu a sodíku. Kontrola příjmu těchto minerálů napomáhá předejít určitým zdravotním komplikacím, jako je srdeční arytmie či odvápňování kostí.
Je důležité také pamatovat na omezení soli v jídelníčku. Sůl mimo jiné obsahuje i již zmíněný sodík, který podporuje zadržování vody v těle a zvyšuje krevní tlak. Snížení množství slaných potravin a omezení dosolování je tedy důležité nejen pro ochranu ledvin.
Kromě kontroly množství přijímaných bílkovin a minerálů, je nezbytné dodržovat pitný režim. Dostatek tekutin podporuje vyplavování odpadních látek z těla a usnadňuje ledvinám jejich práci. V některých případech je ale naopak žádoucí omezení tekutin, aby se předešlo hromadění vody a otokům. Vždy proto dbejte na individuální doporučení svého lékaře. Podívejte se na tipy, jak zvládat ledvinovou dietu.
Zdravý životní styl
Ledvinová dieta představuje neoddělitelnou část zdravého životního stylu, který je při onemocnění ledvin klíčový. Kromě hlídání jídelníčku je důležité myslet i na další aspekty, jako je spánek, pohyb, trávení aj. V naší sekci zdravý životní styl naleznete užitečné rady, které vám mohou zlepšit kvalitu vašeho života.
Co dělat, když potřebuji poradit?
Jestliže narazíte na nějaké nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši online poradnu. Kromě oblasti diety a výživy, zde můžete položit dotaz na jakékoli téma spojené s onemocněním ledvin a odborníci z B. Braun vám poradí.