Výživa a pohyb

Je pití kávy při onemocnění ledvin bezpečné?

Káva je oblíbeným nápojem mnoha lidí. A to nejenom proto, že nám poskytuje příjemný chuťový zážitek, ale i pro její stimulační účinky. Kofein obsažený v kávě totiž dokáže potlačit dočasně únavu, zlepšit koncentraci a zvýšit bdělost. S diagnózou chronického onemocnění ledvin však vyvstává nová otázka: Je nutné přestat pít kávu? Odpověď zní: Ne, není to nutné. Přesto je třeba vždy vzít v úvahu několik důležitých aspektů.

Obsah draslíku

První věc, kterou je třeba zvážit, je obsah draslíku v kávě. 1 g pražené kávy obsahuje přibližně 20 mg draslíku. Šálek kávy připravený z 6 až 7 g kávy tak může obsahovat přibližně 120 až 140 mg draslíku. Takové množství draslíku není nebezpečné. Tři až čtyři šálky kávy denně však již mohou přispět ke zvýšené hladině draslíku v krvi. Obsah draslíku v kávě ještě umocníme přidáním smetany nebo mléka. Obecně se tedy doporučuje vypít maximálně dva šálky kávy za den.

Krevní tlak

Kofein způsobuje krátké, ale náhlé zvýšení krevního tlaku. Výzkumy neprokázaly, že by konzumace 3–4 šálků kávy denně zvyšovala riziko onemocnění ledvin nebo poklesu funkce ledvin. Přesto je dobré mít konzumaci kávy pod kontrolou. Ti, kteří mají problémy s vysokým krevním tlakem, by měli proto vypít méně než tři šálky kávy denně.

Přísady do kávy

Větším problémem než káva samotná může být to, co si do kávy přidáváte. Např. káva latte připravovaná s mlékem obsahuje přibližně 183 mg fosforu a 328 mg draslíku. Vhodné je také vynechat nejrůznější trvanlivé smetany do kávy, které obsahují fosfátová aditiva a přispívají tak ke zvýšenému příjmu fosforu.

Pijte kávu, ale s rozumem

Celkem vzato je tedy možné považovat kávu, je-li konzumována v rozumném množství, za vhodný nápoj pro pacienty s onemocněním ledvin. Pozor si dejte ale na různé přísady do kávy, jako je mléko a smetana, které zvyšují obsah draslíku a fosforu v kávě. Pokud musíte dodržovat omezený příjem tekutin, je nutné kávu započítat do celkového denního příjmu tekutin.

Zdroj: 
https://www.kidney.org/newsletter/coffee-and-kidney-disease 
http://www.prvky.com/draslik-potraviny.html

Jak se stravovat při ledvinové dietě?

I přes omezení konzumace kávy můžete svou energii dobít čerstvým smoothie. Neváhejte vyzkoušet některý z receptů, které jsou přizpůsobené pacientům s onemocněním ledvin. V sekci Recepty naleznete rozmanitou řadu receptů od teplých polévek, přes masité i nemasité hlavní chody, po domácí dezerty. 

Recepty naleznete zde.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme