Konzumace kofeinu by mohla prodloužit život při onemocnění ledvin
Z výsledků nedávno publikované studie vyplývá, že konzumace kofeinu je spojena s nižší úmrtností u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Tento vztah byl již dříve pozorován u běžné populace. A ačkoliv zmíněná studie ukazuje, že tato souvislost platí i v případě, kdy je kofein přijímán ve formě kofeinových nealkoholických nápojů, odborníci na výživu u onemocnění ledvin doporučují konzumovat kofein spíše ve formě kávy nebo čaje.
Káva a její příznivé účinky na zdraví
Dřívější výzkum u běžné populace prokázal souvislost mezi zvýšenou konzumací kávy a vyšší délkou života. Hovoří se o mnoha množných příčinách, které se na tomto efektu mohou podílet, např. vliv na snížení hladiny kyseliny močové a zvýšení hladiny adiponektinu, což je hormon regulující hladinu glukózy a metabolismus tuků, a rovněž hladinu hořčíku, o kterém je známo, že má pozitivní dopad na zdraví srdce a cév. Dalším důvodem může být také stimulace tvorby oxidu dusnatého, který podporuje rozšiřování cév a tím snižování krevního tlaku. Kromě toho káva obsahuje nejrůznější antioxidanty s příznivými účinky na zdraví.
Kofein pomáhá jen v rozumném množství
Zmíněná nová studie zkoumala, zda má konzumace kofeinu stejné příznivé účinky i u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Přibližně 60 měsíců bylo sledováno téměř 5 tisíc dospělých s glomerulární filtrací v rozmezí 15 až 60 ml/min/1,73 m2. Pacienti byli rozděleni do čtyř skupin podle spotřeby kofeinu: velmi nízká (< 28,2 mg/den), nízká (28,2–103 mg/den), střední (103–213,5 mg/den) a vysoká (> 213,5 mg/den). Ve skupině pacientů s nízkou a střední konzumací kofeinu byla zaznamenána o 26 % nižší úmrtnost ve srovnání se skupinou s velmi nízkou spotřebou kofeinu. Tento příznivý vliv na délku života se však již u skupiny s vysokou spotřebou kofeinu nijak nezvýšil (pouze 22 %).
Kolové nápoje nejsou vhodným zdrojem kofeinu
Autoři studie zjistili další překvapivý fakt: ochranný účinek konzumace kofeinu byl zjištěn, i když byla analýza provedena podle spotřeby kofeinu v nealkoholických nápojích. Odhadují, že tento vztah může být způsoben např. tím, že „zdravější“ pacienti, kteří se cítí lépe, mohou konzumovat více koly a energetických nápojů nebo mohla být častější konzumace těchto nápojů spojena s vyšší fyzickou aktivitou. Přesto ani tyto výsledky neopravňují pacienty s chronickým onemocněním ledvin ke konzumaci nealkoholických nápojů s kofeinem, protože kromě kofeinu obsahují také vysoké množství cukru a fosfátů. A doporučuje se spíše přísné omezení jejich spotřeby.
Podle odborníků tak samotný kofein není škodlivý. Spotřeba kofeinu z kávy nebo čaje se zdá být v určitých stadiích onemocnění ledvin bezpečná a pravděpodobně má stejné příznivé účinky u pacientů s chronickým onemocněním ledvin jako u běžné populace.
Zdroj:
https://academic.oup.com