Výživa a pohyb
Základy výživy u pacientů s onemocněním ledvin
Článků týkajících se tématu diety a onemocnění ledvin najdete na našich stránkách spoustu. Tento článek ale obsahuje ty nejzákladnější fakta, který by měl vědět každý, speciálně ti pacienti, kteří se nově seznamují ve specifiky ledvinové diety. Zdravá výživa může být tou správnou berličkou k fyzickému a psychickému zdraví. Vyznat se v ní však může být někdy matoucí a nepřehledné. Když se mluví o základní výživě, běžně se používají pojmy sacharidy, bílkoviny, tuky, vitamíny a minerální látky. Pojďme se na ně podívat.
Sacharidy
Sacharidy jsou rychlým zdrojem energie. Obsahují více kalorií a jsou tráveny v poměrně krátkém čase. To způsobuje náhlé zvýšení hladiny cukru v krvi. Proto je důležité pro cukrovkáře, aby příjem sacharidů měli pod kontrolou. Pokud ale cukrovku nemáte, tělo si s nadbytečnými sacharidy poradí tak, že je využije jako zdroj energie nebo si je uloží do tukových zásob. Mezi potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří ovoce, obiloviny, těstoviny, cereálie, rýže, mouka, a dále cukrovinky, sušenky, koláče apod. Vysoký obsah sacharidů mají také některé druhy zeleniny, například kukuřice, hrách, brambory a dýně.
Bílkoviny
Bílkoviny jsou důležité pro náš organismus a celkovou sílu. Zejména při dialýze je důležité přijímat dostatečné množství bílkovin, aby se předešlo různým nemocem, podvýživě apod. V pozdějších stádií onemocnění ledvin ale může být předepsána strava s nižším obsahem bílkovin. Bílkoviny se nacházejí zejména v mase (hovězí, jehněčí, kuřecí, krůtí, rybí apod.) a dále ve vejcích. Bílkoviny mohou mít také rostlinné zdroje, například sója, čočka, fazole nebo hrášek. Konzumace bílkovin ve velkém množství může být někdy obtížná, proto tu je možnost konzumovat doplňky stravy s vysokým obsahem bílkovin. Například proteinové tyčinky, proteinový prášek a další. Je třeba to však konzultovat se svým dietologem, abyste při onemocnění ledvin konzumovali pro vás přívětivé množství.
Tuky
Tuky jsou pro člověka důležité. Je třeba je ale konzumovat v rozumné míře, protože mohou být příčinou přibývání hmotnosti a kardiovaskulárního onemocnění. Jsou totiž hodně kalorické, kdy jeden gram tuku obsahuje dvojnásobek kalorií než jeden gram sacharidů nebo bílkovin. Lze říci, že tuky, které jsou při pokojové teplotě tekuté, jsou obecně pro srdce zdravější než tuky, které jsou při pokojové teplotě pevné.
Vitamíny
Vitamíny sice neposkytují téměř žádné kalorie, jsou ovšem důležité pro lidský organismus, protože dodávají tělu potřebné živiny. Při onemocnění ledvin se poraďte se svým dietologem nebo lékařem, které vitamíny jsou vhodné právě pro vás, případně se poraďte přímo v lékárně s lékárníkem. Pokud užíváte předepsaný vitaminový doplněk pro ledviny, užívejte jej po ukončení dialyzační léčby.
Minerály
Stejně jako vitamíny také minerály poskytují tělu potřebné živiny. Mezi známé minerály patří především fosfor, vápník, sodík a draslík. Pokud však trpíte onemocněním ledvin, poraďte se o konzumaci se svým dietologem či lékařem. Dialyzovaným pacientům se nedoporučuje užívat minerální doplňky stravy, pokud je nepředepsal nefrolog. Mohou totiž způsobit toxicitu.
Voda
Voda sice neobsahuje kalorie ani živiny, je však nezbytná pro správné fungování lidského těla. Ujistěte se ale, že nepijete více než je vaším lékařem doporučené. Může totiž dojít k přetížení organismu tekutinami.
Chutné recepty do diety
Výživa při onemocnění ledvin se může zdát složitá, obzvláště pokud s ledvinovou dietou teprve začínáte. Pokud hledáte inspiraci na jídla, která jsou nutričně bohatá, můžete se inspirovat v naší sekci recepty. Najdete zde velké množství nápadů, a hlavně jsou přímo ledvinové dietě uzpůsobené a připravené s láskou.
Zdroj: https://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/basic-nutrition-kidney-patients/