Nový způsob zlepšení příjmu železa

Během každé dialyzační procedury pacient ztrácí přibližně 5 až 7 mg železa, což způsobuje chudokrevnost z důvodu deficitu železa. Rockwell Medical, americká biofarmaceutická společnost, se zaměřila na souvislosti mezi konečným stádiem onemocnění ledvin a nedostatkem železa. Výsledkem je alternativní terapie pro dialyzované pacienty trpící nedostatkem železa − rozpustný pyrofosfát železa.

Zdravý člověk přijímá železo ve stravě. Železo poté v podobě transferinu putuje do kostní dřeně, kde se společně s erytropoetinem vyprodukovaným zdravými ledvinami podílí na tvorbě červených krvinek. Rozpustný pyrofosfát železa napodobuje tento proces, ale do těla vstupuje prostřednictvím dialyzátu. Prochází přes membránu, okamžitě se váže na transferin a poté je transportován do kostní dřeně. Pacienti na dialýze zároveň užívají erytropoetin stimulující látky (ESA), čímž nahrazují neschopnost ledvin tvořit vlastní erytropoetin.

Studie probíhající v nemocnici v Detroitu je nyní ve své závěrečné 3. fázi a bude dokončena v létě 2013. Zjištěná data budou zveřejněna kolem koncem roku 2013.

Zdroj: http://www.renalbusiness.com/articles/2011/11/a-new-way-to-decrease-esa…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme