Péče po transplantaci

Po transplantaci ledviny bez imunosupresivních léků

Slibnou budoucnost pro pacienty se selháním ledvin naznačují závěry unikátní studie zkoumající výsledky speciálních transplantací, u nichž dárce a příjemce orgánu nejsou příbuzní ani imunologicky kompatibilní. Díky využití kmenových buněk bude možné po transplantaci postupně snížit nebo úplně vyloučit potřebu imunosupresivních léků, které sice zabraňují odmítnutí orgánu, na druhou stranu však způsobují řadu nepříjemných vedlejších účinků (riziko infekce a rakoviny, vysoký krevní tlak atd.).

Nový přístup

Vědci aplikovali pacientům infuze speciálně upravených kmenových buněk dárce, které dokážou obelstít imunitní systém příjemce natolik, že darovaný orgán považuje za tělu vlastní. Na rozdíl od předchozích výzkumů, kde dárci a příjemci byli sourozenci, navíc imunologicky shodní (takových sourozeneckých párů je jen asi 25 %), jde v tomto případě o první studii svého druhu, kde dárce a příjemce nemuseli být příbuzní, ani imunologicky shodní.

Jak to probíhá?

Celý proces začíná přibližně jeden měsíc před transplantací ledviny. Kmenové buňky kostní dřeně jsou získány z krve dárce ledviny v procesu zvaném aferéza (proceduře, při níž krev dárce proudí do přístroje, ve kterém se oddělí jen ty složky krve, které je potřeba odebrat). Ty jsou dále upraveny tak, aby byly schopny co nejlépe zpracovat imunitní systém příjemce. Během tohoto období podstoupí příjemce předtransplantační přípravu, která zahrnuje ozařování a chemoterapii. Tak je potlačena činnosti vlastní kostní dřeně příjemce, aby kmenové buňky dárce měly více prostoru k růstu. Připravené kmenové buňky dárce jsou příjemci aplikovány následující den po transplantaci orgánu. V jeho těle pak podněcují tvorbu kmenových buněk v kostní dřeni, ze kterých se tvoří další specializované buňky imunitního systému. Cílem je vytvořit prostředí, ve kterém současně existují a fungují dva systémy kostní dřeně. Po transplantaci užívá příjemce imunosupresivní léky, jejich množství se však postupně snižuje a rok po transplantaci mohou být úplně vysazeny.

Plány do budoucna

Aby bylo možné uskutečnit tento typ experimentální transplantace ledviny, musí mít dárce a příjemce stejný krevní typ a negativní cross-match neboli křížovou zkoušku, což znamená, že příjemce nemá v krvi protilátky, které by způsobily odmítnutí ledviny. Autoři studie také plánují další výzkum, při kterém by podobnou léčbu nabídli pacientům, kteří již podstoupili transplantaci ledviny od žijícího dárce. Zdroj: "eurekalert.org":http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-03/nmh-ntm030512.php

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme