Poškození ledvin může začít už s prediabetem

Poškození ledvin diabetem může být podle nové studie zahájeno ještě dříve, než se dříve předpokládalo. Patologické procesy v ledvinách způsobené zvýšenou hladinou glukózy v krvi začínají totiž již v prediabetes, tedy ještě před nástupem cukrovky.

Diabetes je hlavní příčinou onemocnění ledvin

Diabetes je celosvětově hlavní příčinou onemocnění a selhání ledvin. Prediabetes, tedy stav předcházející rozvoji diabetu je podle autorů studie přibližně dvakrát běžnější než diabetes. Asi u 45–50 % pacientů trpících prediabetes se pak do 10 let vyvine diabetes.

Prediabetes je rizikový faktor poškození ledvin

Do studie bylo zapojeno více než 1 324 pacientů ve věku 50–62 let. U celkem 595 z nich byl na počátku diagnostikován prediabetes a zároveň stanovena vyšší glomerulární filtrace. Výsledky výzkumu ukázaly, že hladina glukózy na lačno a hladina glykovaného hemoglobinu (ukazuje na dlouhodobou průměrnou glykémii za poslední 2 až 3 měsíce) jsou nezávislými rizikovými faktory zvýšené glomerulární filtrace a přítomnosti albuminu v moči – tedy dvou ukazatelů poškození funkce ledvin.

Diagnóza prediabetu má varovat

Samotná diagnóza prediabetu by se tak měla stát okamžikem pro zahájení prevence chronického onemocnění ledvin způsobeného hyperglykémií. Pokud jsou odhaleny hraniční hladiny glukózy, pacient by měl včas začít se změnou životního stylu, zejména s důrazem na pohybové a stravovací návyky, aby mohl zabránit nebo alespoň oddálit vznik diabetu a chronického onemocnění ledvin.

Zdroj: www.kidney.org/news/prediabetes-precursor-kidney-disease

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme