Výživa a pohyb

Potenciální nebezpečí ketogenních diet při onemocnění ledvin

Podle dosud nejkomplexnější přehledové studie analyzující studie zabývající se problematikou ketogenních (keto) diet s vysokým obsahem bílkovin se ukazuje, že taková strava může urychlit selhání ledvin a způsobit další zdravotní problémy u pacientů s onemocněním ledvin.

Co je ketodieta a jaká jsou její rizika?

Ketodiety v současnosti hojně využívané laickou veřejností pro redukci hmotnosti jsou obecně založeny na nízkém obsahu sacharidů a vysokém obsahu tuků. Průměrná ketodieta také obsahuje 1,2-2,0 g bílkovin na kg hmotnosti a den, přičemž neexistuje shoda ohledně toho, zda jde o průměrný či vysoký obsah bílkovin. Autoři studie se nicméně považují takový příjem bílkovin spíše za vysoký. Výsledky studie navíc naznačují, že k možným dlouhodobým rizikům ketodiety patří onemocnění srdce, rakovina, cukrovka, ledvinové kameny, Alzheimerova choroba a další nemoci. Ketodiety mohou být zvláště nebezpečné pro těhotné ženy nebo ty, které se snaží otěhotnět. Nové důkazy také naznačují, že jsou spojeny s vyšším rizikem defektů nervové trubice u kojenců, i když matky užívají kyselinu listovou.

Šetrné recepty pro vaše zdraví

Nestresujte se populárními dietami a inspirujte se recepty od nutričních terapeutek B. Braun. Ve složce recepty si můžete vybrat z řady receptů, které jsou vhodné pro dialyzované pacienty i jiná zdravotní omezení. Nemusíte se dlouhé týdny trápit s dodržováním diet, které vás netěší. Při správném dodržování gramáží dle vašich potřeb můžete vyzkoušet každý z našich receptů.

Inspirujte se na našich stránkách a žijte s chutí.

Zátěž pro nemocné ledviny

U pacientů s jakýmkoli snížením funkce ledvin v důsledku diabetu, hypertenze nebo infekce může vysoký příjem bílkovin urychlit ztrátu funkce ledvin. A ukazuje se také, že vysoká spotřeba živočišného tuku je spojena se zvýšeným rizikem albuminurie a chronického onemocnění ledvin. Ketodieta má navíc potenciál zhoršit metabolickou acidózu, která doprovází pokročilejší chronické onemocnění ledvin. Autoři studie se tak přiklánějí k názoru, že pacientům, kteří potřebují zhubnout, by měla být doporučována spíše vyvážená strava s dostatkem ovoce, zeleniny a celozrnných potravin, která umožní jak redukci hmotnosti, tak v maximální možné míře zachovat funkci ledvin.

Zdroj:
https://www.renalandurologynews.com/home/news/nephrology/chronic-kidney…
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.702802/full
https://www.cell.com/action/showPdf?pii=S1550-4131%2819%2930515-7

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme