Předčasné stárnutí při chronickém onemocnění ledvin

Výsledky nedávné studie ukazují, že albumin v moči je spojen s nedostatkem proteinu ovlivňujícího stárnutí. To vysvětluje, proč dochází k předčasnému stárnutí už v počátečních stadiích chronického onemocnění ledvin, dokonce i u pacientů s normální funkcí ledvin. K závažným rizikům chronického onemocnění ledvin patří také předčasné stárnutí.

Pro většinu pacientů s chronickým onemocněním ledvin je hlavní hrozbou zejména konečné selhání ledvin a nutnost dialyzační léčby nebo transplantace. Často však zůstává opomíjen fakt, že k závažným rizikům chronického onemocnění ledvin patří také předčasné stárnutí a úmrtnost, zejména z kardiovaskulárních příčin. Předčasné stárnutí bylo dříve považováno za důsledek akumulace toxinů, které jsou za normálních podmínek zdravými ledvinami odstraňovány močí. Tento jev se však vyskytuje pouze v pokročilých stádiích chronického onemocnění ledvin, zejména v konečném stadiu onemocnění. Předčasné stárnutí je však běžné také v raných stadiích chronického onemocnění ledvin, kdy je eliminace toxinů ledvin stále v normálu. Onemocnění ledvin je charakterizováno nedostatkem proteinu zabraňujícímu stárnutí.

Nebylo jasné, proč tomu tak je, až do objevu proteinu s názvem Klotho, který ovlivňuje řadu mechanismů spojených se stárnutím organismu a jehož nízká hladina signalizuje brzký nástup degenerativních procesů v těle. Chronické onemocnění ledvin je charakterizováno nedostatkem tohoto proteinu již od velmi raných stadií, což významným způsobem ovlivňuje proces stárnutí. Autoři nedávné studie zkoumali hypotézu, zda přítomnost albuminu v moči, charakteristický znak časné fáze chronického onemocnění ledvin, může přímo a nezávisle snižovat tvorbu proteinu Klotho. Tuto domněnku pak potvrdili jak na buněčných kulturách, tak na zvířecích modelech, a nakonec i u pacientů s albuminurií, kteří ale stále vykazovali normální funkci ledvin. Testování albuminurie má svůj význam 

Tento časný pokles tvorby proteinu Klotho v důsledku albuminurie může podle autorů studie přispět k vyššímu riziku předčasného úmrtí a progrese chronického onemocnění ledvin. Testování albuminurie tak podle nich může být pro posouzení zdravotního stavu pacienta stejně důležité jako vyšetření glomerulární filtrace. 

Zdroj: 
https://academic.oup.com
http://web.era-edta.org

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme