Riziko chronického onemocnění ledvin je vyšší u žen diabetiček

Podle posledních zjištění se zdá, že pravděpodobnost vzniku chronického onemocnění ledvin je vyšší u žen s diabetem než u jejich mužských protějšků.

Nízká glomerulární filtrace hlavním rizikovým faktorem

Vědci sledovali téměř 1 500 dospělých pacientů s diabetem a normální funkcí ledvin a zjišťovali míru výskytu chronického onemocnění ledvin v průběhu času. Diagnózu chronického onemocnění ledvin definovali jako okamžik, kdy byla u pacientů poprvé naměřena odhadovaná glomerulární filtrace nižší než stanovená mez (60 ml/min/1,73 m2) či zjištěna mikroalbuminurie. Překvapivě zjistili, že ženy diabetičky měly ve srovnání se stejně postiženými muži o 35 % vyšší riziko výskytu chronického onemocnění ledvin. Rozdíly mezi pohlavími byly konzistentní napříč věkovými skupinami a zdá se, že pravděpodobně souvisejí spíše s rozvojem nízké odhadované glomerulární filtrace než s rizikovými faktory chronického onemocnění ledvin či terapií cukrovky.

Poprvé prokázáno vyšší riziko u žen

Autoři studie poukazují na to, že výsledky dosavadních studií s pacienty s diabetem obecně vykazují spíše vyšší riziko chronického onemocnění ledvin u mužů. Nebývají však obvykle navrženy tak, aby zkoumaly rozdíly mezi pohlavími, a mají svá omezení. Nepočítají např. s rozdílnou úmrtností, která má svůj význam, protože muži s diabetem mají nižší očekávanou délku života než ženy, a nepoužívají odlišné prahové hodnoty mikroalbuminurie pro muže a ženy, které jsou dány rozdíly v koncentracích kreatininu v moči mezi pohlavími. Zmíněná studie je tak první studií svého druhu, jejíž výsledky naznačují, že ženy s diabetem mají v porovnání s muži diabetiky vyšší riziko vývoje chronického onemocnění ledvin.

Hledá se uspokojivé vysvětlení

Zjištěné vyšší riziko vzniku chronického onemocnění ledvin u žen diabetiček ve srovnání se stejně postiženými muži prozatím nelze uspokojivě vysvětlit. Bude proto zapotřebí další výzkum, aby bylo možné stanovit, co je možnou příčinou horších výsledků u žen s diabetem a zlepšit tak péči o tyto pacientky.

Zdroje:
http://www.renalandurologynews.com/chronic-kidney-disease-ckd/chronic-k…
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nep.12468/pdf

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme