S vysokým krevním tlakem větší chuť na slané?

Strava s vysokým obsahem soli je již tradičně spojována s vysokým krevním tlakem. Nový výzkum však naznačuje, že lidé trpící vysokým krevním tlakem by mohli mít častěji chuť na slané potraviny než lidé s normálním krevním tlakem.

Raději slané

Brazilští odborníci na výživu v rámci své malé studie zjistili, že starší dospělí s hypertenzí si až dvakrát častěji než lidé s normálním krevním tlakem zvolili ke konzumaci chléb s nejvyšším obsahem soli. Přidání dalšího koření do slaného pečiva nicméně snížilo preferenci soli, a to v obou skupinách.

Výzkumu se zúčastnilo 44 seniorů s průměrným věkem 73, včetně 16 osob s normálními hodnotami krevního tlaku. Všichni dostali tři kousky chleba s různým množstvím soli na povrchu. 68 % účastníků s vysokým krevním tlakem preferovalo chléb s nejvyšší koncentrací soli, oproti pouhým 31 % z těch, kteří měli krevní tlak v normálu.

O 15 dní později senioři podstoupili podobný test, tentokrát však bylo ke slanému pečivu přidáno další koření. V tomto případě preferovalo chléb s nejvyšším obsahem soli pouze 14 % pacientů s hypertenzí a žádný ze seniorů s normálním krevním tlakem.

Zapomeňte na sůl

Otázkou zůstává, zda lidi s vysokým krevním tlakem lákají slané potraviny přirozeně více a jsou tedy náchylnější ke vzniku hypertenze. Autoři studie zatím neznají přesnou odpověď, přesto jsou přesvědčeni, že genetický faktor týkající se chuti na slané by mohl stát na začátku celého procesu.

Již některé předchozí studie ukázaly, že existuje genetická predispozice ke zvýšené chuti na slané. Pacienti by si však měli být vědomi, jak je důležité vyhýbat se vyššímu příjmu soli i přes jejich touhu po slaných potravinách. Uvedená studie je podle expertů zajímavým a kreativním pokusem o změnu chuťových preferencí.

Zdroj: http://consumer.healthday.com/senior-citizen-information-31/misc-aging-…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme