Zdravý životní styl

Sportovat lze i s jednou ledvinou

Lékaři obecně nedoporučují nebo přímo zakazují dětem, které mají pouze jednu funkční ledvinu, účastnit se kontaktních sportů. A to jak těm, které se s jediným orgánem již narodily, tak také těm, jejichž životy se podařilo zachránit pomocí transplantace. Američtí pediatři však mění postoj a tvrdí, že kontaktní sporty pro děti s takovýmto fyzickým hendikepem neznamenají žádné výrazné nebezpečí. Původní opatrné postoje lékařů vycházely částečně ze skutečnosti, že nebylo jisté, jak často dochází ke zranění ledvin v důsledku této sportovní činnosti.

Sport a zranění

Nově publikovaná studie hodnotí četnost různých druhů zranění mezi středoškolských sportovci hrajícími aktivně americký nebo evropský fotbal. Bylo zjištěno, že k poranění ledvin dochází pouze vzácně. V průběhu celkem 4,4 milionu sportovních výkonů (jeden student účastnící se jednoho zápasu nebo tréninku) bylo nahlášeno celkem 23 666 zranění. O poranění ledvin se přitom jednalo pouze v 18 případech a žádné z nich nebylo kritické ani nevyžadovalo operaci. Mnohem častěji docházelo k mírnému traumatickému zranění mozku, poranění kolena, hlavy, krku nebo páteře.

I s jednou ledvinou lze sportovat

Děti s jednou ledvinou, potažmo i dospělí, by měly být i nadále informováni od svých lékařů o možných následcích závažného poškození ledvin. Informace by však měly být uvedeny v příslušném kontextu. Důvody pro omezení sportovní činnosti u osob s jedinou ledvinou se obvykle zaměřují na závažné důsledky ztráty ledviny a riziko úmrtí spojené s konečným stadiem onemocnění ledvin. Avšak výsledky uvedené studie ukazují, že existují daleko pravděpodobnější rizika poškození ledvin, než je účast ve sportu, např. automobilové nehody. Ukazuje se také, že míra vážného zranění nebo ztráty ledviny při kontaktních sportech je nižší, než četnost poranění dalších orgánů, jako je např. mozek nebo mícha. Tyto skutečnosti by mohly lékařům pomoci k tomu, aby přehodnotili svá doporučení ohledně omezení sportovních aktivit u osob s jednou ledvinou. Zdroj: "scopeblog.stanford.edu":http://scopeblog.stanford.edu/2012/06/19/contact-sports-ok-for-kids-wit…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme