Jste zde: Ledviny.cz ČlánkyŽivot s dialýzou Strava bohatá na maso může podpořit selhání ledvin

Strava bohatá na maso může podpořit selhání ledvin

Podle nedávného výzkumu se zdá, že u pacientů trpících chronickým onemocněním ledvin, kteří běžně konzumují stravu s vysokým zastoupením masa, může dojít k procesu metabolické acidózy a může se zvýšit riziko selhání ledvin.

Kyselinotvorné versus zásadotvorné

Každá zkonzumovaná potravina se skládá z množství nejrůznějších chemických látek, které v těle podléhají metabolickým přeměnám a zasahují tak do rovnováhy kyselin a zásad. Při metabolismu některých látek v těle dochází více ke vzniku kyselin, příkladem může být maso, a u jiných látek naopak bude docházet více ke vzniku zásad, příkladem může být ovoce nebo zelenina. Malé klinické studie již v minulosti prokázaly, že snížení zátěže potravinami tvořícími více kyseliny zmírňuje poškození ledvin a zpomaluje pokles jejich funkce. Přesné souvislosti mezi vysokým příjmem těchto potravin a rizikem selhání ledvin u pacientů s chronickým onemocněním ledvin však stále zůstávají nejasné.

Méně masa, více zeleniny

Lékaři ze Všeobecné nemocnice v San Franciscu provedli během zhruba 14 let nutriční analýzu u téměř 15 stovek pacientů s onemocněním ledvin. Výzkumníci sledovali u každého pacienta zejména příjem potravin tvořících více kyselin, jako je maso, a porovnávali ho s příjmem ostatních potravin. Bylo zjištěno, že pacienti, kteří konzumovali ve větší míře potraviny tvořící kyseliny, čelili trojnásobně vyššímu riziku selhání ledvin než pacienti z kontrolní skupiny. Zdá se tedy, že snížení konzumace potravin tvořících více kyselin u pacientů s chronickým onemocněním ledvin by mohlo snížit riziko progrese jejich onemocnění, které často vede až k úplné ztrátě funkce ledvin.

Zdroje: http://www.renalandurologynews.com/…icle/398197/ http://jasn.asnjournals.org/…332.abstract

24. 3. 2015 | Redakce Ledviny.cz | Život s dialýzou

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.