Chybějící protein naznačuje souvislost mezi obezitou a diabetem

Nejnovější výzkumy naznačují, že obézní jedinci postrádají protein, který je nezbytný pro regulaci hladiny glukózy v krvi, což může vysvětlovat vyšší riziko vzniku diabetu u těchto osob. Zmíněný protein představuje jedno z prvních objevených spojení na molekulární úrovni mezi cukrovkou a obezitou.

Stále více obézních i diabetiků

Obezita a diabetes patří v současnosti k nejčastějším zdravotním problémům. Podle odborníků je téměř třetina světové populace obézní nebo trpí nadváhou. Obezita také zvyšuje riziko diabetu, který již postihuje miliony lidí na celém světě. Přestože statistiky ukazují na spojení mezi těmito dvěma zdravotními problémy, přesný mechanismus toho, jak obezita přispívá ke vzniku diabetu, nebyl stále plně objasněn.

Nepřítomný protein

V nedávné studii bylo zjištěno, že obézním lidem chybí protein s názvem NUCKS. Ten hraje klíčovou roli v základním biochemickém procesu, který je nezbytný pro správnou funkci inzulínu. Inzulín podporuje vstřebávání glukózy, a tím reguluje hladinu glukózy v krvi. Bez proteinu NUCKS se u obézních jedinců rozvíjí inzulinová rezistence a nejsou schopni účinně regulovat hladinu glukózy v krvi. To způsobí, že mají neustále vysokou hladinu glukózy v krvi a jsou náchylnější k rozvoji diabetu.

Nové možnosti prevence diabetu

Zmíněný protein se zdá být důležitým prvkem pro regulaci rozvoje diabetu u obézních jedinců. Jedná se o první přímé molekulární spojení mezi obezitou a diabetem, které bylo popsáno. Porozumění těmto mechanismům by mohlo otevřít nové oblasti výzkumu v oblasti léčiv a změn životního stylu a pomoci tak mnoha pacientům.

Zdroj: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140630094850.htm

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme