Co je důležité vědět o hyperkalémii?

Chronické onemocnění ledvin je jednou z nejčastějších příčin hyperkalémie neboli zvýšené hladiny draslíku v krvi. Ledviny totiž pomáhají udržovat normální hladinu draslíku v krvi pomocí filtrace moči. S poklesem funkce ledvin však je tento mechanismus narušen a hladina draslíku v krvi může stoupat. Jaké konkrétní zdravotní komplikace jim hrozí?

Mnoho draslíku ohrožuje srdce
=====================
Standardní hladina draslíku v krvi činí přibližně 3,6 až 5,2 milimolů na litr (mmol/l). Zvýšené hladiny draslíku významně ohrožují zdraví srdce. Pokud má pacient hladinu draslíku v krvi 6,0 mmol/l nebo vyšší, může jít i o život ohrožující stav. Na vysoké hladině draslíku se mohou podílet i další faktory, např. léky, které brání ledvinám v odstraňování draslíku (včetně některých léků snižujících krevní tlak); cukrovka, která může negativně ovlivnit funkci ledvin, pokud není pod kontrolou; srdeční selhání; strava s vysokým obsahem draslíku; užívání doplňků draslíku navíc; Addisonova choroba.

Příznaky hyperkalémie
=====================
Symptomy závisí na tom, zda se zvýšená hladina draslíku vyvine postupně v průběhu času nebo náhle. Mezi běžné příznaky patří: nevolnost, slabost, necitlivost nebo brnění.
Příznaky mohou být mírné a zpočátku nemusí být spojovány s hyperkalémii. Pokud se jedná o zvlášť závažný anebo akutní případ, mohou symptomy zahrnovat: bolest na hrudi, bušení srdce, nepravidelný srdeční tep, nevolnost a zvracení nebo obtížné dýchání. Pokud není hyperkalémie včas léčena, může nejen způsobit všechny výše uvedené komplikace, ale potenciálně také srdeční selhání a paralýzu.

Zdroj:
https://www.renalandurologynews.com/home/news/nephrology/hyperkalemia/h…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme