Chronické selhání ledvin

Je pití čerstvých šťáv vhodné i při chronickém onemocnění ledvin?

Připravit si čerstvou ovocnou nebo zeleninovou šťávu není v dnešní době nic nemožného, postačí k tomu kvalitní odšťavňovač. Čerstvé šťávy často pomáhají nahradit nedostatečný příjem zeleniny a ovoce ve stravě. Je však možné je zařadit i do jídelníčku pacientů s chronickým onemocněním ledvin a jaká jsou pozitiva a negativa jejich konzumace?

Pro a proti

Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny jsou bezpochyby nutričně hodnotné pro svůj vysoký obsah vitaminů, minerálních látek a dalších biologicky aktivních látek s pozitivním účinkem na zdraví. Argumentem pro jejich pití je skutečnost, že jde o poměrně snadný způsob, jak doplnit denní doporučené množství zeleniny a ovoce. Navíc se šťávy často připravují z kombinací nejrůznějších druhů ovoce a zeleniny a mohou tak významně zpestřit jídelníček. Šťávy se připravují vylisováním nebo vymačkáním šťávy z plodů či zeleniny a jsou tedy téměř zbaveny vlákniny. Touto úpravou se tak ochuzujeme o nestravitelnou složku potravy, která má nejen pozitivní vliv na správnou funkci trávicího traktu, ale působí i jako prevence některých onemocnění.

Šťávy v jídelníčku pacientů s onemocněním ledvin

Pokud se na popíjení ovocných a zeleninových šťáv díváme z hlediska pacienta s chronickým onemocněním ledvin, pak musíme brát v úvahu zejména to, že ovoce a zelenina jsou významným zdrojem draslíku. Může tak snadno dojít k příjmu většího množství draslíku, než je doporučeno pro osoby s chronickým onemocněním ledvin. Některé recepty na čerstvé šťávy mohou obsahovat i více než 2 000 mg draslíku v jediné porci. Nezapomeňte proto, že:

  • Pití čerstvých ovocných a zeleninových šťáv lze pacientům s chronickým onemocněním ledvin doporučit spíše jako zpestření pitného režimu v množství max. 2 dcl denně, ne jako hlavní zdroj tekutin.
  • Šťávu je také nutné započítat do denního příjmu tekutin. Pokud musíte omezit příjem tekutin, je nutné zvážit, kolik si jich můžete dovolit přijmout ve formě čerstvé zeleninové či ovocné šťávy.
  • K přípravě šťáv používejte ovoce a zeleninu s nižším obsahem draslíku, např. jablka, bobulovité ovoce, ananas, mrkev, celer, okurky nebo kapustu. (Pro zvýšení chuti a výživné hodnoty můžete přidat čerstvé bylinky a koření, jako je máta, petržel nebo zázvor.)
  • Zařazení čerstvých ovocných a zeleninových šťáv je vhodné nejprve konzultovat s ošetřujícím zdravotnickým personálem.

Zdroj: http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/juicing-guidelines-kidney-pati…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme