Konzumace ovoce a zeleniny snižuje náklady spojené s léčbou hypertenze
Nedávná americká studie ukázala, že zvýšená konzumace ovoce a zeleniny u pacientů s chronickým onemocněním ledvin zlepšila jejich krevní tlak a snížila nutnost užívat antihypertenziva, čímž zároveň výrazně poklesly náklady spojené s jejich léčbou.
Může zdravá strava snížit vysoký krevní tlak?
Vědci se rozhodli ověřit, zda kompenzace metabolické acidózy (nastává např. při selhání ledvin, které nejsou schopny odstraňovat z organismu vznikající kyselé sloučeniny) konzumací zeleniny a ovoce může vést také ke zlepšení kontroly krevního tlaku, snížení spotřeby antihypertenziv a snížení finančních nákladů na pacienta léčeného pro vysoký krevní tlak.
Studie se zúčastnilo 108 pacientů s chronickým onemocněním ledvin ve stadiu 3, trpících metabolickou acidózou a s odhadem glomerulární filtrace 30 až 59 ml/min/1,73 m2. Pacienti byli náhodně rozděleni do tří skupin: jedna skupina dodržovala dietní režim se zvýšenou konzumací ovoce a zeleniny, druhá skupina užívala jedlou sodu (hydrogenuhličitan sodný) a třetí skupina byla léčena standardním způsobem. Všichni pacienti užívali léky na snížení krevního tlaku pro udržení systolického tlaku pod 130 mm Hg.
Pacienti konzumující ovoce a zeleninu potřebovali méně antihypertenziv
Po pěti letech sledování se ukázalo, že průměrný systolický krevní tlak ve skupině pacientů se stravou bohatou na ovoce a zeleninu činil 125 mm Hg, ve skupině užívající jedlou sodu 135 mm Hg a ve skupině se standardní péčí pak 134 mm Hg. Vědci také zjistili, že pacienti konzumující ve zvýšené míře ovoce a zeleninu měli nižší spotřebu léků na snížení krevního tlaku, což způsobilo významný pokles nákladů na jejich léčbu.
Výsledky studie tak potvrdily skutečnost, že zdravá strava může pozitivně ovlivnit hypertenzi u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Autoři studie proto zdůrazňují, že pacienti by měli být poučováni nejen o tom, co je v jídelníčku v rámci ledvinné diety třeba omezit, ale také o tom, kterým potravinám dát přednost.
Zdroj: http://ckdnews.com/2016/09/23/fruit-vegetable-rich-diets-reduce-bp-medi…