Kojení může u žen snížit riziko diabetu

Z výsledků nedávné studie vyplývá, že kojení po dobu delší než dva měsíce může být spojeno se snížením pravděpodobnosti vzniku diabetu 2. typu až o 50 % u matek, které v minulosti prodělaly gestační diabetes. A čím déle ženy kojí, tím je šance, že se u nich diabetes objeví, nižší.

Kojení snížilo riziko vzniku diabetes

Vědecký tým sledoval více než 900 žen dva roky poté, co během těhotenství prodělaly gestační diabetes a následně porodily. Během této doby se u 12 % z nich objevil diabetes 2. typu. Ženy byly rozděleny do pěti skupin podle způsobu, jakým své děti krmily: pouze kojení, pouze umělá výživa, většinou kojení, většinou umělá výživa a smíšené krmení.
Matky, které své potomky výhradně kojily, měly o 54 % nižší riziko vzniku diabetu v porovnání s matkami, které používaly pouze umělou výživu. Ženy, které své děti krmily kombinací umělé výživy a mateřského mléka nebo dokonce většinou používaly umělou výživu, snížily své šance na vznik diabetu o více než třetinu v porovnání s těmi, které používaly pouze umělou výživu.

Čím delší kojení, tím nižší riziko diabetes

Také délka kojení vykázala souvislost s rizikem vzniku diabetu 2. typu. Kojení po dobu delší než 10 měsíců bylo spojeno se snížením rizika vzniku cukrovky o 57 % ve srovnání s dvouměsíčním nebo kratším kojením. Matky, u nichž se délka kojení pohybovala mezi 2 a 10 měsíci, měly přibližně poloviční riziko vzniku diabetu v porovnání s těmi, které kojily méně než 2 měsíce.

Při kojení je omezena produkce inzulinu

Podle autorů studie je příznivý vliv kojení dán více faktory. Jedním z nich je „šetření“ buněk produkujících inzulin, kterého tělo tolik nepotřebuje, protože velké množství glukózy z krevního oběhu je využito k produkci mateřského mléka. Tělo tedy prochází určitým návratem do původního stavu po těhotenství, kdy produkce inzulinu pracuje naplno, aby hladina glukózy v krvi zůstala pod kontrolou.

Zdroj: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_155859.html

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme