Kojení může u žen snížit riziko diabetu
Z výsledků nedávné studie vyplývá, že kojení po dobu delší než dva měsíce může být spojeno se snížením pravděpodobnosti vzniku diabetu 2. typu až o 50 % u matek, které v minulosti prodělaly gestační diabetes. A čím déle ženy kojí, tím je šance, že se u nich diabetes objeví, nižší.
Kojení snížilo riziko vzniku diabetes
Vědecký tým sledoval více než 900 žen dva roky poté, co během těhotenství prodělaly gestační diabetes a následně porodily. Během této doby se u 12 % z nich objevil diabetes 2. typu. Ženy byly rozděleny do pěti skupin podle způsobu, jakým své děti krmily: pouze kojení, pouze umělá výživa, většinou kojení, většinou umělá výživa a smíšené krmení.
Matky, které své potomky výhradně kojily, měly o 54 % nižší riziko vzniku diabetu v porovnání s matkami, které používaly pouze umělou výživu. Ženy, které své děti krmily kombinací umělé výživy a mateřského mléka nebo dokonce většinou používaly umělou výživu, snížily své šance na vznik diabetu o více než třetinu v porovnání s těmi, které používaly pouze umělou výživu.
Čím delší kojení, tím nižší riziko diabetes
Také délka kojení vykázala souvislost s rizikem vzniku diabetu 2. typu. Kojení po dobu delší než 10 měsíců bylo spojeno se snížením rizika vzniku cukrovky o 57 % ve srovnání s dvouměsíčním nebo kratším kojením. Matky, u nichž se délka kojení pohybovala mezi 2 a 10 měsíci, měly přibližně poloviční riziko vzniku diabetu v porovnání s těmi, které kojily méně než 2 měsíce.
Při kojení je omezena produkce inzulinu
Podle autorů studie je příznivý vliv kojení dán více faktory. Jedním z nich je „šetření“ buněk produkujících inzulin, kterého tělo tolik nepotřebuje, protože velké množství glukózy z krevního oběhu je využito k produkci mateřského mléka. Tělo tedy prochází určitým návratem do původního stavu po těhotenství, kdy produkce inzulinu pracuje naplno, aby hladina glukózy v krvi zůstala pod kontrolou.
Zdroj: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_155859.html