Výživa a pohyb

Kvalitní spánek jako prevence zhoršování funkce ledvin

Pacienti s chronickým onemocněním ledvin, kteří spí nedostatečně nebo naopak nadměrně, mají podle zjištění nové japonské studie zvýšené riziko progrese onemocnění až do selhání ledvin.

Více než třetina pacientů měla nekvalitní spánek

Rozsáhlá studie vědců z Univerzity v Ósace zahrnula přes 1 500 pacientů s chronickým onemocněním ledvin, kteří měli na počátku odhadovanou rychlost glomerulární filtrace (eGFR) 10 až 59 ml/min/1,73 m2. Pacienti nejčastěji spali 4 hodiny denně, průměrná doba spánku činila 7 hodin. Navíc 37 % účastníků ve speciálním dotazníku pro zhodnocení kvality spánku uvádělo špatnou kvalitu spánku. U každého 5. pacienta (18 %) došlo v průběhu 4 let k selhání ledvin.

Příliš dlouhý nebo krátký spánek zvyšují riziko selhání ledvin

Při analýze výsledků vědci objevili souvislost mezi dobou spánku a selháním ledvin, s výraznějším rizikem selhání ledvin byla spojena nejkratší a nejdelší doba spánku. Spánek trvající méně než 5 hodin byl spojen s významným dvojnásobným zvýšením rizika selhání ledvin ve srovnání se spánkem trvajícím 6,1 až 7 hodin. Naopak pacienti, kteří pravidelně spali déle než 8 hodin, vykazovali při podobném srovnání 1,5násobné zvýšení rizika selhání ledvin. Pacienti se špatnou kvalitou spánku pak měli o 33 % vyšší riziko selhání ledvin v porovnání s těmi, kteří měli dobré spaní.

Dobrým spánkem proti zhoršení onemocnění ledvin

Autoři studie se domnívají, že jejich výsledky prokazují, že posouzení délky a kvality spánku může být jedním z faktorů jak identifikovat pacienty s rizikem selhání ledvin. Několik předchozích studií naznačilo souvislost mezi kratší dobou spánku a proteinurií či poklesem funkce ledvin, avšak současná studie je jednou z mála, která se zabývá vztahem s progresí onemocnění vedoucí až k jejich selhání.

Zdroj: 
https://www.cjasn.asnjournals.org
https://www.renalandurologynews.com

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme