Ledvinná nedostatečnost

Ledvinná nedostatečnost (insuficience) je porucha funkce ledvin. Ledviny ztrácejí svou schopnost vylučovat odpadní látky a vodu. Zadržování odpadních látek a vody v organismu může způsobit množství komplikací nebo dokonce i bezprostředně ohrozit život pacienta. Nastane-li ztráta funkce náhle a časově omezeně, pak hovoříme o akutním selhání ledvin. Je-li onemocnění vleklé a změny se vyvíjejí postupně a projevují se, až když je funkce ledvin výrazněji poškozena, hovoříme o chronické renální insuficienci. Pokles funkce ledviny probíhá často pozvolna a nejprve nepozorovaně, často v průběhu několika let. Vypoví-li ledviny zcela, hovoříme o terminálním selhání ledvin, které může být pro pacienta smrtelné.

Příčiny nemoci

Příčinou chronické ledvinné nedostatečnosti jsou často jiná chronická onemocnění, např. diabetes (diabetická nefropatie), neléčený vysoký krevní tlak (hypertenzní nefropatie), chronické záněty ledvin neinfekčního původu (glomerulonefritida), ateroskleróza tepen ((ischemická nefropatie) uzávěry a infekce vývodných močových cest, dědičná onemocnění ledvin (polycystóza ledvin), dlouhodobé užívání analgetik - léků na tišení bolestí (analgetická nefropatie) nebo nádorové onemocnění.

Jak se projevuje?

Často se stává, že pacient i v pokročilejším stadiu onemocnění nepozoruje žádné zvláštní obtíže. Příznaky onemocnění se dostavují nenápadně a pomalu. Ke klasickým symptomům ledvinné nedostatečnosti však patří především vysoký krevní tlak, vznik edémů (otoků) jako následek hromadění tekutin v těle, únava, nechutenství, celková slabost, svalové křeče, změna barvy kůže, svědění kůže atd.

Léčba a prognóza nemoci

Chronická nedostatečnost ledvin je onemocnění, které velmi často přetrvává po celý zbytek života. Funkce chronicky selhávajících ledvin se s postupem času u většiny nemocných zhoršuje. Rychlost tohoto procesu je závislá na vyvolávající nemoci a účinnosti léčby. Ve velké většině případů se dříve či později zhoršuje do terminálního stadia, kdy je nutno nahradit funkci ledvin dialyzační léčbou nebo transplantací ledviny.
Chronická nedostatečnost ledvin se léčí různým způsobem, podle choroby, která ji vyvolala. Často se nedá úplně vyléčit, ale dá se výrazně zmírnit či zpomalit, takže se zpomalí i úbytek ledvinné funkce. Správná léčba může zabránit mnohým komplikacím a některé může odsunout o řadu let.

Zdroje:
http://www.ledvinyprogres.cz
http://www.nadaceledviny.cz
http://www.dialyza.info
http://www.nefrologie.eu
http://www.ledviny.c

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme