Mléko a mléčné alternativy při onemocnění ledvin
Lidé trpící chronickým onemocněním ledvin by měli omezit příjem mléčných výrobků, které jsou nejen zdrojem bílkovin, ale obsahují i vetší množství fosforu, draslíku a vápníku. Vysoké hladiny těchto minerálů mohou pro pacienta s chronickým onemocněním ledvin představovat zdravotní riziko.
Kosti a onemocnění ledvin
Kosti jsou z velké části tvořeny vápníkem a fosforem. Dobře fungující ledviny jsou schopny udržet hladiny těchto dvou minerálů v krvi a kostech v rovnováze. Při onemocnění ledvin se však tento proces narušuje. I přesto, že mléko obsahuje potřebný vápník, může vysoký obsah fosforu v mléce ve skutečnosti způsobovat oslabení kostí.
Dialýza a příjem vápníku
Vápník je obsažen v dialyzačních roztocích určených jak pro hemodialýzu, tak pro peritoneální dialýzu. Pacienti tak částečně uspokojí denní potřebu vápníku při dialýze. Navíc některé vazače fosfátů také obsahují vápník, a proto je neobvyklé, aby dialýzovaný pacient trpěl nedostatkem vápníku.
Alternativy mléka
V posledních letech se na trhu objevuje množství výrobků, které můžeme označit jako mléčné alternativy. K dispozici je zejména sojové mléko a smetana, na popularitě získává také rýžové nebo mandlové mléko. Nicméně některé z těchto výrobků obsahují také významné množství draslíku a/nebo fosforu. Je proto důležité zkontrolovat údaje na etiketě.
Jak vybírat?
Při výběru je nutné zvážit především obsah vápníku, fosforu, draslíku a bílkovin. Vyhněte se výrobkům s obsahem fosfátových aditiv nebo obohaceným o vápník.
Mějte na paměti, že i v rámci stejné značky mohou mít různé příchutě různé množství fosforu, vápníku a draslíku. Často pomáhá kontaktovat přímo výrobce a získat aktuální informace.
Zdroj: "davita.com":http://www.davita.com/kidney-disease/diet-and-nutrition/lifestyle/milk-…