Mléko a mléčné alternativy při onemocnění ledvin

Lidé trpící chronickým onemocněním ledvin by měli omezit příjem mléčných výrobků, které jsou nejen zdrojem bílkovin, ale obsahují i vetší množství fosforu, draslíku a vápníku. Vysoké hladiny těchto minerálů mohou pro pacienta s chronickým onemocněním ledvin představovat zdravotní riziko.

Kosti a onemocnění ledvin

Kosti jsou z velké části tvořeny vápníkem a fosforem. Dobře fungující ledviny jsou schopny udržet hladiny těchto dvou minerálů v krvi a kostech v rovnováze. Při onemocnění ledvin se však tento proces narušuje. I přesto, že mléko obsahuje potřebný vápník, může vysoký obsah fosforu v mléce ve skutečnosti způsobovat oslabení kostí.

  • Nadbytek fosforu nemůže být vylučován ledvinami a hromadí se v krvi.
  • Ledviny již nejsou schopny aktivovat vitamin D, který podporuje vstřebávání vápníku z potravy.
  • Nízká hladina vápníku v krvi způsobí uvolňování vápníku (a fosforu) z kostí a jejich následné oslabování.
  • Zvýšená hladina fosforu v krvi v kombinaci s vápníkem způsobuje nežádoucí kalcifikaci tkání a snižuje množství vápníku v krvi. Důsledkem je další uvolňování vápníku (a fosforu) z kostí a vzniká začarovaný kruh.

    Dialýza a příjem vápníku

    Vápník je obsažen v dialyzačních roztocích určených jak pro hemodialýzu, tak pro peritoneální dialýzu. Pacienti tak částečně uspokojí denní potřebu vápníku při dialýze. Navíc některé vazače fosfátů také obsahují vápník, a proto je neobvyklé, aby dialýzovaný pacient trpěl nedostatkem vápníku.

    Alternativy mléka

    V posledních letech se na trhu objevuje množství výrobků, které můžeme označit jako mléčné alternativy. K dispozici je zejména sojové mléko a smetana, na popularitě získává také rýžové nebo mandlové mléko. Nicméně některé z těchto výrobků obsahují také významné množství draslíku a/nebo fosforu. Je proto důležité zkontrolovat údaje na etiketě.

    Jak vybírat?

    Při výběru je nutné zvážit především obsah vápníku, fosforu, draslíku a bílkovin. Vyhněte se výrobkům s obsahem fosfátových aditiv nebo obohaceným o vápník.
    Mějte na paměti, že i v rámci stejné značky mohou mít různé příchutě různé množství fosforu, vápníku a draslíku. Často pomáhá kontaktovat přímo výrobce a získat aktuální informace.

    Zdroj: "davita.com":http://www.davita.com/kidney-disease/diet-and-nutrition/lifestyle/milk-…

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme